Світ
24 березня 2021
Китайсько-російський альянс: бажане за дійсне
Щойно опублікована спільна китайсько-російська заява з гучною назвою "про деякі питання глобального управління в сучасних умовах". Ухвалена вона за результатами візиту до Піднебесної міністра закордонних справ РФ Сєргєя Лаврова.
author
Вадим Трюхан

Голова правління громадської організації «Європейський Рух України» та юридичної фірми "ЮМАС". Дипломат, юрист-міжнародник

news-image

На перший погляд, остаточне оформлення китайсько-російського альянсу. Така собі своєрідна євразійська вісь 2.0. Проте це лише на перший погляд. І ось чому. 

 

Перше. Альянси, а тим більш союзницькі домовленості зазвичай оформлюються першими особами держав. окрім звічайно якихось тіньових поділів світу, які 82 роки тому оформлювали Рібентроп і Молотов. Відповідно, у цьому випадку не йдеться ні про які гучні прориви на двосторонньому рівні між Москвою і Пекіном. Адже підписи під заявою зробили міністри закордонних справ, далеко не перші особи у своїх державах. 

 

Друге. Сама спільна заява містить аж … 4 (чотири!) пункти. Навіть у попередньому документі, - Декларації Російської Федерації та Китайської Народної Респубіки про підвищення ролі міжнародного права, ухваленій 25 червня 2016 році, і чинність якої сторони підтвердили в тексті нинішньої заяви, - їх було аж 10 (десять). Складається враження, що “гора народила мишу”. Іншими словами, російські та китайські дипломати змогли вийти на куций документ, завдання якого зберегти обличчя обох делегацій, і не дати приводів зовнішнім оглядачам, в першу чергу з-за океану, глузувати з беззмістовного вояжа одного з  найвідданіших слуг Путіна до Китаю. 

 

Третє. Російські ЗМІ переможно розповсюджують чергову качку, ставлячи акцент на тому, що мовляв “Китай та Росія запропонували провести саміт держав, які є постійними членами Ради Безпеки ООН”. Це не відповідає дійсності. У спільній заяві дійсно є згадка про таку ідею. Але, якщо мовою оригіналу, сторони зазначають, що його скликання є “особо востребовано”, адже обставини не прості, - “пандемія, світова політична турбулентність” тощо. А в дипломатії, як відомо, кожна деталь, як казав колись Річард Холбрук, має значення. Ні дат, ні місця, ні порядку денного. Лиш гола ініціатива. 

 

Так що ніякого альянсу немає і в помині. А те, що бажане деякі російські ЗМІ видають за дійсне, не має жодного значення. Та й не потрібні Китаю ніякі альянси. Потужність і амбіції Піднебесної такі, що сенсу пов"язувати себе путами токсичних потенційних союзників їм не потрібні. 

Вперше опубліковано тут: https://comments.ua/blog/kitaysko-rosiyskiy-alyans-bazhane-za-diysne-811.html
 

Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст матеріалів, розміщених користувачами.