Київ
1 липня 2021
Єрмак хоче залізти в кишеню власникам малого бізнесу?
Ймовірно, голова Офісу Президента хоче взяти під повний контроль малий бізнес Києва.
author
Сергій Пархоменко

Директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД імені Олександра Никонорова

news-image

В КМДА хочуть отримати повний контроль над малим бізнесом – ятками, МАФами, пересувними об’єктами торгівлі.

Зробити це хочуть шляхом прийняття регуляторних актів “Про деякі питання розміщення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності” та “Про затвердження зон розміщення на території міста Києва тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, засобів пересувної дрібнороздрібної торговельної мережі, об’єктів сезонної дрібнороздрібної торговельної мережі та інших об’єктів торгівлі”.

Цими проектами пропонується змінити систему передачі права на оформлення паспортів прив’язки, скорочення терміну дії цих паспортів з 5 до 3 років, введення «зонування» (визначення місць, де можна і де неможна встановлювати об’єкти торгівлі), змінити формулу розрахунку пайових внесків. Можливість оформлювати паспорти прив’язки буде у тих підприємців, які переможуть на торгах через систему Prozorro. Виграє той, хто запропонує найбільший внесок пайової участі.

Все б нічого, але от визначати переможців буде міська влада (КМДА), яка цілком може відбирати в якості переможців тільки тих підприємців, з якими попередньо вже про все було домовлено.

Більше того, власники дрібного бізнесу (наприклад, кіосків), просто фінансово не потягнуть участь в торгах й тим паче не зможуть запропонувати міській владі ті фінансові умови, які її влаштують. Таким чином, дрібному бізнесу треба буде або «по темному» домовлятися з владою, давати хабарі чиновникам, або шукати можливість вести свій бізнес поза межами Києва, або взагалі закривати свою справу.

Таким чином, міські чиновники та депутати, афілійовані з міським головою і його оточенням, фактично пропонують впровадити корупційну схему, взяти під контроль малий бізнес, що займається, зокрема, роздрібною торгівлею, а також «вбити» тих підприємців, які не мають ресурсів для участі в торгах.

Крім того, запропоновані проекти регуляторних актів суперечать нормативній базі України, зокрема, наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ №244 від 21.10.2011″Про затвердження Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності” та наказу цього ж Міністерства №310 від 27.11.2017 “Про затвердження Типових правил благоустрою населеного пункту”.

Власники малого бізнесу Києва вже готують звернення до Антимонопольного комітету з проханням дати оцінку запропонованих міською владою проектів актів на предмет порушення антимонопольного законодавства, а в разі, якщо Київська міська рада затвердить їх я повноцінні рішення, готові іти до суду.

А тепер – найцікавіше: згідно проектів актів, переможець торгів має укласти угоду пайової участі з Департаментом промисловості та розвитку підприємництва КМДА. Цей департамент курує заступник міського голови Олексій Кулеба. Цю людину, за інформацією ЗМІ, лобіював на посаду особисто керівник Офісу Президента Андрій Єрмак.

Для самого Єрмака київський малий бізнес здавна був однією з «дійних корів»: за часів режиму Януковича Єрмак (тоді – помічник народного депутат від Партії регіонів Ельбруса Тедеєва) вирішував з міською владою проблеми власників кіосків та інших об’єктів торгівлі. Вирішував за немалі гроші, при чому іноді він просто брав ці кошти, а от питання, з яким до нього звертався той чи інший підприємець, вирішити не міг чи не збирався. До речі, в ті часи, часи Януковича, Єрмак очолював організацію відому як “АСОЦІАЦІЯ ВЛАСНИКІВ МАЛОГО БІЗНЕСУ ТА МАЛИХ АРХІТЕКТУРНИХ ФОРМ” (зараз називається “СПІЛКА ПІДПРИЄМЦІВ ТЕЛЕ ТА КІНОІНДУСТРІЇ”).

Єрмак, схоже, і надалі хоче бути головним «смотрящім» за київськими «МАФовиками», тому є зацікавленим в прийняття даних проектів актів. І міський голова, схоже, знову йде назустріч главі Офісу Зеленського – в січні 2021 року він призначив Олексія Кулебу своїм заступником, публічно підтримав проект меморіалізації Бабиного Яру, що лобіює Єрмак (проект авторства олігархів з оточення президента Росії Путіна – Фрідмана, Хана, Фукса, на якого накладені санкції РНБО), а тепер погодився на легалізацію схем, які дозволять Єрмакові знову заробляти на підприємцях – власниках кіосків, МАФів, об’єктів пересувної торгівлі.

Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст матеріалів, розміщених користувачами.