Політика
29 липня 2021
Поїхала, приїхала: замість СІЗО - на ефіри пропагандистських ЗМІ
«Політична емігрантка» Максакова безперешкодно їздила до Росії та спокійно повернулася в Київ
author
Сергій Пархоменко

Директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД імені Олександра Никонорова

news-image

Дружина вбитого в 2017 році ексдепутата Держдуми Дениса Вороненкова Марія Максакова, яка фактично отримала політичний притулок після своєї з чоловіком втечі з Росії цього року вирішила… знову поїхати за порєбрік. Офіційно – врегульовувати вати майнові суперечки з родичами. Насправді нас це мало повинно цікавити. Ну поїхала то й поїхала. Інше питання, що таких людей, як Максакова після всіх її заяв в РФ напевне б відкрили провадження за статтею «державна зрада». Он, у нас в Криму закривають людей, які бували на материку й десь офіційно заявляли про своє ставлення до окупантів. Максакова, яка після 2017 році публічно змінила свою позицію і по Криму і по Донбасу, наговорила не на одну статтю. Кремль такі речі не вибачає. Вона ж не просто якийсь рядовий активіст. Вона, на одну секунду, сама колишній депутат Держдуми від «Єдиної Росії». Тобто, спитали б з неї не двічі, а мінімум вдесятеро. Тим не менш, ця пані спокійно зїздила в РФ, обіцяла дати концерти (за іншими даними давала) на теренах цієї держави, а потім знову приїхала до Києва. Крім того, ексдепутатка встигла за ці декілька місяців дати ну дуже багато різних інтерв’ю топовим пропагандистським ЗМІ. До яких просто так не допускають.

Значить, були певні домовленості й певні гарантії безпеки дані цій політикині та оперній співачці. Тим паче, який сенс їхати до Москви, якщо в Києві у неї все відносно непогано складалося? Підтримка була, охорона була, навіть свій благодійний фонд Марія заснувала. Але ні, потягло до Москви, до столиці країни, в якій, за словами самої ж Максакової, ніхто не дав би їй гарантій безпеки, де панує «проізвол і бєспрєдєл» і де нема можливості спокійно жити. І от, після цих слів, Марія все одно їде за порєбрік.

Тут цікавить інше: то хто їй забезпечив спокійне перебування на теренах РФ, ще й з доступом до ключових медіамайданчиків? І тут відповідь дає… сама ж Максакова. І називає дуже цікаві прізвища: колишній куратор «українського питання» в Кремлі Владислав Сурков та голова Служби зовнішньої розвідки Сергій Наришкін. Дуже не останні люди, напряму причетні до організації окупації українських територій – Криму і Донбасу та численних воєнних злочинів.

«Они [Владислав Сурков и Сергей Нарышкин] и в публичной плоскости, и на свадьбе у нас были. Этого никто не скрывает. Мы действительно дружим, что тут обсуждать… Они мне сочувствуют» – це пряма мова Максакової.

Тобто, радше за все ми і маємо прізвища людей, які дали гарантії безпеки Марії під час її перебування в РФ. А просто так Кремль нічого не дає. Замість кримінального провадження – ефіри на ТБ. А тут ще й суд зняв арешт з квартири Максакової. Совпадєніє???

 Ну а що далі? А далі Марія повернулася до Київ. Тут діє її благодійний фонд. Директором якого до 2019 року була чинний нардеп від «Слуги народу» Тетяна Циба. Тобто, Марію є кому «прикрити» в Україні. Мене в даному випадку цікавить інше: а чи викликало СБУ Максакову на допит у зв’язку з її візитом до РФ та чи спробувала спецслужба розслідувати її зв’язки з Сурковим і Наришкіним? І чи не стало безпечне перебування Марії в РФ наслідком певних домовленостей з однією з башт Кремля? І чи не відведена Марії російськими спецслужбами певна роль на наступному етапі гібридної російсько-української війни?

П.С. Свого часу колаборант Санька Захарченко, той, що «курячий король», якого «задвохсотили» в Донецьку в кафе «Сєпар» виписав грамоту Максаковій. Щоправда, нагорода поки не дісталася до свого «героя». Тут інше цікаво – без згоди або й прямої вказівки свого куратора Суркова на такий крок «онук героя битви за Рейк’явік» не пішов би.

Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст матеріалів, розміщених користувачами.