Захист канадського інвестора Майкла Юрковича – це питання міжнародного іміджу держави
Зе!Бєня відбирає бізнес у канадського інвестора
author
Сергій Пархоменко

Директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД імені Олександра Никонорова

news-image

Те, що зараз відбувається в сфері функціонування бізнесу іноземних інвесторів в Україні, не може не викликати тривогу. Розкажу про найбільш кричущий приклад.

На початку 2018 році в Нікополі було відкрито сонячну електростанцію, споруджену за кошт іноземних інвесторів з Канади. А саме – канадця українського походження Майкла Юрковича. Сам по собі випадок безпрецедентний, адже на пальцях однієї руки можна полічити іноземних інвесторів з-за Атлантичного океану, які вклали свої кошти в українську економіку. Ця електростанція в Нікополі дійсно стала свого роду інвестиційним проривом. Все змінилося з приходом до влади Зеленського. Вже в серпні 2019 р., після дострокових парламентських виборів, в ЗМІ з’явилися матеріали замовного характеру проти Юрковича і його інвестпроекту. А потім електростанції… обрізали електропостачання. В обхід закону. Рука підлеглих Ігоря Коломойського з заводу феросплавів, що існував по сусідству з електростанцією Юрковича. Олігарх дивився на електростанцію як на ласий шматок і тому спочатку почав вимагати продати її, а потім перейшов до шантажу й незаконних дій.

Питання підтримки канадського інвестора Майкла Юрковича в його протистоянні з рейдером Коломойським давно вийшло за межі просто питання захисту приватного бізнесу. Адже  спроба Коломойського прибрати до рук чуже майно – це зазіхання на економічну безпеку держави. Якщо олігарху вдасться «віджати» електростанцію Юрковича, це створить небезпечний прецедент, стане сигналом для інших олігархів діяти подібним чином, не боячись відповідальності перед законом. Який іноземний інвестор після такого погодиться зайти в Україну? Ну хіба що китайський. Чи російський. 

На Заході тільки укріпиться уявлення про Україну як непрогнозовану, корумповану й непривабливу для інвестицій державу. Нашому іміджу за кордоном буде нанесено непоправної шкоди. 

Вже поступають тривожні сигнали з-закордону. Якщо у владних кабінетах вважають, що на Заході рейдерство бізнесу канадійця Юрковича залишиться непоміченим, то дуже помиляються. Ряд провідних західних ЗМІ вже опублікували інформацію про цю ганебну ситуацію.

Буквально 5 липня в світ вийшов відеоматеріал про рейдерські дії Коломойського щодо Юрковича в BNN Bloomberg. Це ЗМІ є одним з ключових видань Канади, яке висвітлює події в світовій економіці. Можна не сумніватися, що після цієї публікації канадські компанії 10 разів подумають, чи заходити їм на український ринок. І не лише канадські. 

Незадовго до цього було надруковано публікацію у провідному угорському виданні Telex, трохи раніше – в бельгійському New Europe, а також у топовому польському ЗМІ WGospodarce під дуже промовистою назвою «Хто тероризує бізнес в Україні?». Також протягом весни-літа 2021 р. про переслідування бізнесу Юрковича написали канадські та американські видання – Maclean’sГолос АмерикиCision PR Newsware і The Wasington Times. Більше того, в матеріалі The Wasington Times автор називає Коломойського прямою загрозою подальшої інтеграції України в НАТО.

Після цього всього в Україну банально ніхто не захоче вкладати свої кошти, а це – удар по економіці й по обороноздатності країни. Звідки візьмуться кошти для оборонного бюджету? Знову з малого бізнесу будемо останні копійки витрясати? Так цих копійок ні на що не вистачить. Так ми скотимося до рівня 2014 року і то дуже швидкими темпами.

Тож, знищуючи конкурента в рейдерський, та що рейдерський – у відверто бандитський спосіб, Коломойський неприховано підігрує державі-агресору. 

Майкл Юркович 25 липня 2019 року, якраз після виборів до ВР, написав матеріал для Atlantic Council, в якому запропонував президенту Зеленському ряд кроків, які б дозволили позитивно вплинути на нашу економіку. 

Ключові пункти – повернути капітал в Україну і, головне, повернути в Україну українців. На перший погляд Зеленський навіть прислухався до порад. Пам’ятаєте, він в своїй риториці неодноразово наголошував на створенні привабливого інвестиційного клімату, повернення «мізків» та «робочих рук»  з закордону на батьківщину. Але це були лише слова. На справах за президентства Зеленського відтік кадрів нікуди не зник, малий бізнес обклали новими поборами, а в іноземних інвесторів пробують забирати майно.

Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст матеріалів, розміщених користувачами.