Політика
2 червня 2020
На пост мера Києва претендують чотири народних депутати від “Слуги народу”
Хто від “Слуги народу” балотуватиметься на мера Києва: названо чотирьох претендентів
news-image

Від чотирьох до шести кандидатів у мери Києва можуть взяти участь у партійних праймеріз, прогнозує перший заступник голови фракції "Слуга народу", голова однойменної партії Олександр Корнієнко, пише «Є!»  з посиланням на interfax.           

У нас буде якийсь пул кандидатів. Там їх буде, напевно, чотири-п'ять, може бути шість. У результаті, два-три найбільш потенційних можливих претенденти потрапляють до президента і далі президент як лідер партії визначає, кому партія могла би довірити цю можливість. А партія, думаю, сприйме думку президента, поки що альтернативних ситуацій не було", - сказав Корнієнко.

Корнієнко нагадав, що наразі потенційних учасників праймеріз четверо.

Нині охочих четверо - Ткаченко, Тищенко, Дубінський і Качура", - сказав Корнієнко.

Він уточнив, що голова парламентського комітету з питань інформаційної політики Олександр Ткаченко, якого фракція в понеділок рекомендувала на посаду міністра культури, "поки що не заявляв про самовідвід цього процесу".

Корнієнко також зазначив, що намір народного депутата Олександра Качури стати мером столиці був несподіваним.

Олександр Качура - це була така несподіванка, це був як би кіт у мішку в цьому процесі. Ми до останнього не розуміли його плани на життя - в плані того, що депутат розвиває якусь фантастичну медіаактивність, ну і що далі? Виявилося, що далі - мер Києва", - сказав він.

Корнієнко також зазначив, що головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, який раніше заявив про свою можливу участь у виборах мера Києва, теоретично може брати участь у праймеріз.

Як потенційного кандидата його можуть розглядати. Він не порушує тих критеріїв, які у нас є, вони не сильно формалізовані, але їх розуміють усі, хто нині причетний до виборчого процесу", - зазначив Корнієнко.

За словами Корнієнка, у Ляшка "досить високий рівень довіри, високий рівень упізнаваності", у нього "відсутні будь-які історії політичного негативного досвіду і політичного минулого, він професіонал" у своїй справі.

Під критерії він потрапляє. Чи можна вважати його новим обличчям? Напевно ні. Але виходячи з нашої оновленої стратегії щодо місцевих виборів, коли ми переключилися від повністю нових осіб і говоримо, що нам потрібні люди можливо нові в політиці, але досвідчені в житті, які мають якийсь бекграунд. Теоретично він може брати участь у праймеріз. Чи братиме участь? Запитання до нього... Я з ним переговорів таких не проводжу поки що", - наголосив Корнієнко.

Він розповів, що процес організації праймеріз ще обговорюють, але вже можна говорити про його елементи.

Може йтися про опитування фракції депутатів "Слуги народу". Причому у фракції далеко не всі члени партії, але ми вважаємо, що Київ - це важлива історія і він заслуговує на те, щоб все-таки всі народні депутати нашої фракції, монобільшості висловилися. Це перша складова (праймеріз - ІФ)", - зазначив Корнієнко.

За його словами, друга складова - класичний партійний праймеріз, коли члени партії визначають кандидата за результатами дебатів.

Київська міська партійна організація налічує приблизно сто осіб... І, відповідно, ми можемо далі говорити про класичний партійний праймеріз, як у США", - зазначив Корнієнко.

Лідер партії наголосив, що важливим у процесі відбору претендентів є і популярність кандидатів у мери у виборців, яку відображають соцопитування.

Зрозуміло, що нині з цим складніше, тому що коронавірус й опитування проводять телефоном, а у них висока похибка, але все одно якесь приблизне розуміння, настрій можна визначити", - зазначив Корнієнко.

Читайте також: Пригнічують свободу слова: образа Трампа на Twitter переросла в указ проти соцмереж

Читайте також:Мовний протест під Радою. Пряма трансляція