Політика
3 червня 2020
Штрафи для пішоходів можуть зрости
Що передбачають законопроєкти?
news-image

Верховна Рада на своєму засіданні 3 червня ухвалила за основу законопроєкт номер 2697. Він передбачає штраф для пішоходів за порушення правил дорожнього руху.

За цей законопроєкт проголосували 277 нардепів.

Що передбачає законопроєкт 

Проєктом закону пропонується внести зміни окремих статей Кодексу про адміністративні правопорушення. Зокрема мовиться про підвищення розміру штрафу за порушення пішоходами ПДР, зокрема у випадку:

якщо людина перебуває у стані сп'яніння;

її дії призвели до створення аварійної ситуації.

Розмір штрафів

  1. Перехід проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортом, що наближається, а також ігнорування світлофорів каратиметься штрафом у розмірі 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 255 гривень.
  2. За ті самі порушення, вчинені людиною, яка перебувають у стані сп'яніння пропонують встановити штраф в розмірі 510 гривень.
  3. Якщо ж пішоходи спричинили аварійну обстановку, їм загрожує до 680 гривень штрафу.

Які штрафи були раніше

У більшості випадків пішохід, що порушив ПДР, відбувався лише попередженням. Однак, якщо провину таки доводили, то покарання було у рази меншим. До прикладу, перехід проїзної частини у невстановлених місцях карався штрафом у 51 гривню. Якщо ж людина перебувала у стані сп'яніння, то штраф становив 136 гривень. А от за спричинення аварійної обстановки накладали штраф у 170 гривень.

Відеофіксація ПДР на дорогах: що відомо

З 1 червня у Києві встрановили системи відеофіксації порушення ПДР, вони розміщені на тих ділянках, де трапляється найбільше ДТП. За словами міністра інфраструктури Владислава Криклій, незабаром ще 5 камер встановлять у Львівській області. А взагалі в планах Мінінфраструктури - до кінця 2020 року запустити не менше 220 таких камер.

Також депутати прийняли за основу проєкт закону, який передбачає відповідальність для пішоходів, якщо вони в темний час доби чи в умовах недостатньої видимості не будуть використовувати світловідбивачі на власному одязі. Це ж стосується і водіїв, які вийшли з автівки без світловідбивачів.

За відповідний законопроєкт №2694 проголосував 271 народний депутат.

Що передбачає цей законопроєкт

У законі України "Про дорожній рух" пропонується встановити, що пішохід зобов'язаний рухатися по тротуарах, пішохідних або велосипедних доріжках, узбіччях, в разі їх відсутності – по краю проїзної частини автомобільної дороги чи вулиці.

В темний час доби чи в умовах недостатньої видимості пішохід зобов'язаний йти з використанням світлоповертальних елементів – стрічка, жилет, наклейка.

Непокора пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху, перехід ними проїзної частини у темну пору доби чи в умовах недостатньої видимості без використання світлоповертальних елементів, у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, невиконання інших правил дорожнього руху – тягнуть за собою попередження або накладення штрафу в розмірі трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 грн).

Штрафи для водіїв

Також депутати підтримали у першому читанні законопроєкт №2696 "про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання світловідбиваючих елементів учасниками дорожнього руху". За документ проголосували 264 депутати.

Законопроєкт пропонує зобов'язати загалом учасників дорожнього руху користуватися у темний час доби світловідбивачами. Мова йде про водіїв та пасажирів, які перебувають за межами транспорту.

При цьому документ передбачає відповідальність водіїв та пасажирів за порушення ними правил користування ременями безпеки, мотошоломами або спеціальними жилетами зі світловідбивачами елементами, а також посилити відповідальність за такі правопорушення.

Нагадаємо, дорожні камери зафіксували перший антирекорд перевищення швидкості - 208 км/год.

Зазначимо, з 1 червня в Україні почне діяти система автоматичної фото і відеофіксації порушень правил дорожнього руху.

Читайте також:Штрафи та неможливість працевлаштування: в Україні з'являться нові правила військової служби