Події
9 червня 2020
Суд Нідерландів долучить до справи MH17 інтерв'ю Гіркина Гордону
Йдеться про інтерв’ю, яке Гордон оприлюднив 18 травня.
news-image

Суд у справі щодо збиття літака рейсу MH17 над Донбасом у 2014 році має намір долучити до справи інтерв’ю колишнього ватажка бойовиків «ДНР» Ігоря Гіркіна українському журналісту Дмитру Гордону. 

Про це повідомив головуючий у процесі суддя Хендрік Стейнхаюс, пише hromadske з посиланням на Deutsche Welle.

Йдеться про інтерв’ю, яке Гордон оприлюднив 18 травня.

Тоді Гордон запевняв, що це інтерв'ю він записав «у співдружності» зі спецслужбами України, а «флешки з інтерв’ю вже в Гаазі». В СБУ заявили, що не працювали з Гордоном у межах цього інтерв'ю, а в Офісі генпрокурора назвали інтерв’ю «цінною інформацією» і подякували Гордону.

Ігор Гіркін був так званим міністром оборони бойовиків «ДНР», а також брав участь в анексії Криму. Він є одним з обвинувачених у справі про збиття літака рейсу MH17 на Донбасі. Тоді Гіркін одразу написав у своїх соцмережах, що бойовики збили «український літак», але коли виявилося, що це пасажирський рейс, він видалив ці повідомлення.

У тригодинній розмові з українським журналістом по відеозв’язку Гіркін визнав «непряму відповідальність» за цю катастрофу. Водночас він наполягав, що бойовики не збивали літак.

Нагадаємо, 9 березня у Нідерландах почалися перші судові слухання у справі про катастрофу МН17. 8 червня У Нідерландах розпочалася друга сесія цього судового процесу, яка триватиме до 3 липня.

Підсудні у справі МН17 — троє росіян та один українець, яких Міжнародна слідча група вважає причетними до завезення з РФ в Україну «Бука», яким збили літак, а також до його вивезення назад у Росію:

Громадянин РФ Ігор Гіркін-Стрєлков, тодішній «міністр оборони «ДНР»;

Громадянин РФ Сергій «Хмурий» Дубінський, підлеглий Стрєлкова, генерал-майор російської армії, який очолював так звану військову розвідку бойовиків;

Громадянин РФ Олег Пулатов (позивні «Гюрза» та «Халіф»), підлеглий Дубінського, керував 2-им відділом «ГРУ ДНР».

Громадянин України Леонід Харченко (позивний «Крот»), який керував одним із підрозділів «ГРУ ДНР» та разом із Пулатовим супроводжував «Бук» до Сніжного.

Їх усіх оголосили у міжнародний розшук. На судові слухання ніхто з них не з'явився.

Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс Амстердам — Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На борту літака перебували 298 пасажирів та членів екіпажу, усі вони загинули.

Офіційне слідство підтвердило, що ракета «Бук», яка збила літак MH17 неподалік Сніжного Донецької області, була привезена на окуповану територію Донбасу з Росії й належала 53-й зенітно-ракетній бригаді Збройних сил Росії, яка розташована у Курській області.

Влада РФ заперечує причетність своїх структур до трагедії, заявляючи, що літак збили українські військові з села Зарощенське.

Раніше повідомляли як рідні загиблих у катастрофі рейсу МН17 прокоментували початок суду над росіянами.

Також російський експерт назвав нові резонансні подробиці.

Читайте також:Леоніда Харченка, обвинуваченого у справі МН17, «взяли під варту» у Донецьку