Світ
12 червня 2020
Родичі жертв коронавірусу в Італії подали скарги до прокуратури
Місцеві родини звинувачують владу в запізнілому створенні "червоної зони", а також в багаторічних скороченнях фінансування системи охорони здоров'я в Ломбардії.
news-image

П'ятдесят родичів жертв коронавірусу в Італії в середу подали офіційні скарги до прокуратури міста Бергамо, прагнучи встановити відповідальних за велику кількість жертв коронавірусу. 

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на The Local

Ми не хочемо помсти, ми хочемо справедливості", - прокоментував 31-річний Стефано Фуско, чий дідусь помер від вірусу в будинку для літніх людей в березні. Фуско створив групу в Facebook, щоб спілкуватися з іншими людьми, які потрапили в подібну ситуацію.

За офіційними даними, які багато експертів називають заниженими, під час епідемії від коронавірусу в Італії загинули понад 34 тисячі осіб. 

Скарги були подані в прокуратуру міста Бергамо в Ломбардії - районі, який найбільше постраждав від пандемії, і "став символом цієї трагедії", сказав Фуско. Водночас скарги подали громадяни з цілої країни. 

Прокурори Бергамо проводять широкомасштабне розслідування кризи в галузі охорони здоров'я. Місцеві родини звинувачують владу в запізнілому створенні "червоної зони", а також в багаторічних скороченнях фінансування системи охорони здоров'я в Ломбардії.

Ще 150 скарг перебувають у процесі підготовки. 

Прокурори у Бергамо, за даними джерел, планують допитати як свідків прем'єр-міністра Джузеппе Конте, а також міністрів охорони здоров'я та внутрішніх справ Роберто Сперансу та Лукіана Ламоргезе. 

Таким чином, італійські прокурори з міста Бергамо в п'ятницю допитають прем'єр-міністра Джузеппе Конте.

Родичі померлих стверджують, що "гарячі точки" спалаху вірусу мали бути ізольовані раніше, ніж це зробив уряд. Конте сказав, що "зовсім не хвилюється" щодо допиту.

Це перший юридичний груповий позов в Італії щодо пандемії. Прокуратура також допитає сьогодні допитає міністра внутрішніх справ Італії Лучано Ламоргезе та міністра охорони здоров'я Роберто Сперансу.

Прокурори мають визначити, чи є підстави для звинувачення у кримінальній недбалості.

До речі, колектив батьків з міста поблизу Парижу через суд вимагають дозволити їхнім дітям ходити до школи. Колектив батьків учнів початкової школи з міста Обервільє, що поблизу Парижа, подав позов до адміністративного суду, вимагаючи забезпечити можливість для дітей частіше вчитися у класі.

Як ми писали, Латвія до кінця місяця безкоштовно тестуватиме на COVID-19 всіх охочих. У Латвії з 10 червня і до кінця місяця держава забезпечить всіх охочих безкоштовним тестом на коронавірус.

Нагадаємо, карантин врятував у Європі понад 3 мільйони життів. Відповідно до розрахунків, без запровадження карантину у європейських країнах від коронавірусу померли б загалом 3,2 мільйони людей.

Читайте також:Італія набирає 60 тисяч волонтерів, щоб запобігти натовпам на вулицях