Політика
12 червня 2020
Україна пропустила російські танкери з нафтою у свої порти
Чим це загрожує.
news-image

Російські танкери з нафтопродуктами регулярно заходять до річкових портів України. Зокрема, вони впритул наближаються до ДніпроГЕСу та шлюзів на Каховському водосховищі, що створює загрозу диверсії на греблях та загибелі десятків тисяч людей.

Про це повідомили на своїх сторінках у Facebook експерт із морського права, представник "Морської експертної платформи" Богдан Устименко та керівник проєкту в Інституті чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

Окрім того, що росіяни заробляють на згаданих рейсах великі гроші, такі суднозаходи становлять пряму загрозу національній безпеці України, оскільки судна держави-агресора використовують при цьому об‘єкти критичної інфраструктури України – судноплавні шлюзи Дніпровського каскаду", – написав Устименко.

Він визнав, що Україна сама створює ідеальні умови для технологічного тероризму.

Наприклад, внаслідок підриву греблі Дніпровської ГЕС загине не менш ніж 100 тисяч українців", – попередив Устименко.

Він переконаний, що необхідно терміново змінити чинне законодавство та заборонити плавання суден під прапором держави-агресора на внутрішніх водних шляхах України.

Представник Інституту чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко як приклад навів російський танкер Volgoneft-268 (реєстрація в Ростові), який 8 червня розвантажував привезене з Батумі (Грузія) паливо у паливосховищі "Зірка" в Запоріжжі (належить Держрезерву).

Щоб потрапити туди, судно пройшло повз два критично важливі об'єкти: греблі Каховської та Дніпровської ГЕС.

Хтось хоче створити ситуацію, коли отакий "морський гість" підірве ДніпроГЕС чи шлюзи в Каховці? Я вже не кажу, чому комусь під час війни кортить перевозити пальне до складів Держрезерву (паливосховище "Зірка") саме на російських танкерах? Привіз паливо з Батумі, а попередній рейс був із Констанци", – написав Клименко.

Також Росія продовжує експлуатувати так зване Одеське родовище газу, яке розташоване у виключній (морській) економічній зоні України в Чорному морі.

Зазначимо, Україна та Росія продовжили договір на транзит нафти на 10 років

Раніше повідомляли, що Україна почала транзит нафти до Білорусі.

Читайте також:Обвал нафти сприяє краху Росії