Суспільство
13 червня 2020
Як вберегтися у спеку: у Центрі громадського здоров’я дали поради
Фахівці радять насамперед обмежити перебування на сонці в період з 11 до 16 години
news-image

 У Центрі громадського здоров’я дали низку порад щодо того, як уберегти себе в надзвичайну спеку, пише «Є!».

Фахівці радять насамперед обмежити перебування на сонці в період з 11 до 16 години.

Температури, які коливаються більш ніж на 10 градусів вище середньої високої температури для регіону і тривають протягом декількох тижнів, визначаються як надзвичайна спека... Перебувайте якомога менше на сонці, особливо в період з 11 до 16 години. Шукайте прохолоду й тінь, щоб ваше тіло мало можливість відновитися, — зазначили у ЦГЗ.

Також там радять бути обережними із засмагою, адже вона є ознакою того, що шкіра постраждала від ультрафіолетового випромінювання. Щоб «захиститись», у ЦГЗ радять використовувати креми з SPF не менше 30. Наносити їх треба за 30 хвилин перед виходом на вулицю.

Шукайте засоби захисту від сонця з поміткою «широкий спектр» або «захист UVA/UVB» на етикетці — такі продукти діють краще. Застосовуйте їх повторно відповідно до інструкції на етикетці, — зауважили у Центрі.

У спекоту пору рекомендують обирати легкий, вільний одяг світлих кольорів, бажано з довгим рукавом, а також одягати сонцезахисні окуляри й капелюх, краще з широкими полями, щоб затінити обличчя, вуха та шию.

Уникайте відвідування соляріїв в спеку. Пийте більше води. Підтримуйте водний баланс: незалежно від того, наскільки ви активні. Не чекайте на відчуття спраги — пийте постійно маленькими порціями. Порадьтеся з вашим лікарем щодо допустимої кількості вживання води у спеку, якщо є якісь протипоказання за станом здоров’я, — додали у повідомленні.

Не радять пити рідини, що містять кофеїн, алкоголь або велику кількість цукру, оскільки це фактично призводить до втрати більшої кількості рідини. Також рекомендують уникати дуже холодних напоїв, тому що вони можуть викликати судоми шлунка.

Також у ЦГЗ зауважують, що електричні вентилятори можуть забезпечити комфорт, але коли температура повітря досягає критичної позначки, вони стають неефективними. Найкращий спосіб охолонути в таких умовах — прийняти прохолодний душ або ванну.

У період спеки також радять зменшити об’єм фізичних вправ

Якщо ви не звикли працювати чи займатися спортом за високої температури повітря, починайте вправи повільно і поступово підвищуйте темп. Якщо навантаження у спеку змушує ваше серце битися сильніше і вам не вистачає повітря, припиніть будь-які навантаження. Перемістіться у прохолодне місце або у тінь і відпочиньте, особливо, якщо ви відчуваєте запаморочення або слабкість, — наголошують у ЦГЗ.
Читайте також: Як прокидатися по першому сигналу будильника: поради чоловікам

Як ми псали раніше, освітній омбудсмен Сергій Горбачов заявив, що ЗНО в Україні у 2020 році може бути скасоване