Найкращі фільми про зміну клімату для перегляду на вихідні
Підбірка фільмів про зміну клімату
news-image

Що подивитись на вихідні? Журналісти «Є!» зробили для вас підбірку фільмів про зміну клімату.

Учені б’ють на сполох. Молодь виходить на страйки. Країни світу підписали кліматичну угоду, щоб об’єднати зусилля у боротьбі з проблемою, і деякі вже навіть почали проголошувати надзвичайний стан у сфері довкілля. Усі стривожені глобальною зміною клімату та поглибленням її негативних наслідків, які спостерігаються вже сьогодні. А що, власне, відбувається?

Зрозуміти, що коїться, чим нам це загрожує (якщо загрожує узагалі), чому так сталося і що цим робити, не так вже й просто. Необхідно провести чимало часу за читанням довгих наукових звітів, розгляданням таблиць та графіків, вивченням статистичних даних.

На щастя, це вже зробили до нас. І навіть легко, доступно і красиво перевели в мистецьку площину, знявши купу фільмів про зміну клімату. Ми підібрали для вас найкращі фільми на будь-який смак: від сімейних документалок про тваринок до апокаліптичних екшенів – щоб ви могли розібратися в темі швидко та безболісно.

Зберігайте собі десь, щоб не загубити та подивитись всі.

1. «Врятувати планету» (2016), документальний фільм

«Before the Flood». Режисер - Фішер Стівенс.

Документальна стрічка від National Geographic за участю Леонардо Дікапріо, відомого своєю активною екологічною позицією.

Чим далі цікавишся проблемою, тим сильніше розумієш, скільки всього ти ще не знаєш, – говорить Лео.

Однак про зміну клімату ми знали протягом десятиліть. Ми свідомо продовжували її поглиблювати. Лео розпитує знавців та експертів, щоб з’ясувати, як далеко ми зайшли. І чи є хоч щось, що ми можемо зробити, аби зупинити це.

Протягом трьох років автори подорожували світом, документуючи спустошливі наслідки зміни клімату та оцінюючи нашу змогу їм протистояти. 

Ми хотіли зняти фільм, який створив би відчуття нагальності, який змусив би глядачів зрозуміти, що конкретно допоможе розв’язати проблему, – прокоментував Дікапріо, який, до речі, є Посланцем миру з питань зміни клімату від ООН. І цей фільм є, мабуть, одним із наймасштабніших його послань.

 

2. «Незручна правда» (2006), документальний фільм

«An inconvenient Truth». Режисер - Девіс Гуггенхейм.

Документальна стрічка про про причини зміни клімату, її вплив та потенційні рішення. Головний оповідач, а за сумісництвом і автор сценарію – американський політик Ел Ґор, який у наступному після виходу фільму році отримав Нобелівську премію миру за роботу у сфері захисту довкілля та за дослідження зміни клімату. Стрічка ж стала першою документалкою, яка здобула одразу два “Оскари”: за найкращий документальний фільм (режисер Девіс Ґугенхайм) та найкращу оригінальну пісню.

До речі, це перший вуглецево нейтральний документальний фільм. Після його випуску були підраховані усі викиди СО2, спричинені його виробництвом (включно із транспортними викидами). Завдану довкіллю шкоду компенсували, інвестувавши гроші у відновлювану енергетику.

Автори називають стрічку “Найжахливішим фільмом, який ви будь-коли бачили”, адже що може бути страшнішим за правду?

3. «Післязавтра» (2004), драма

«The Day After Tomorrow». Режисер - Роланд Еммерих.

Апокаліптичний науково-фантастичний екшен розповідає про світ у якому зміна клімату неочікувано для всіх призвела не до глобального потепління, а до нового Льодовикового періоду. Учений-кліматолог Джек Голл передбачав такий розвиток подій, однак його ніхто не хотів слухати. Тепер же він намагається врятувати свого сина, який застряг у Нью-Йорку в самому епіцентрі катастрофи.
Як вчені, так і критики вважають цей фільм науково неточним. Однак він ясно передає ідею: усі наші цінності руйнуються, зустрівшись із силами природи. Недарма оригінальний постер до фільму зображував Статую Свободи, напівповалену та засипану снігом.
Ця стрічка стала першим вуглецево нейтральним фільмом в історії. Як і автори “Незручної правди”, режисер “Післязавтра” Роланд Еммерих настільки перейнявся проблемою зміни клімату та її загрозою, що із власної кишені компенсував парникові викиди, спричинені зйомками. Він інвестував у відновлювану енергетику та озеленення.

 

4. «Арктична казка» (2007), документальний фільм

«Arctic Tale». Режисер - Адам Раветч, Сара Робертсон.

Сімейна документалка від того ж National Geographic розповідає про зміну клімату менш апокаліптично, але так само емоційно. В її основі лежать дві історії: полярного ведмежати та морженяти. Глядач спостерігає за ними упродовж усього їхнього життєвого шляху: крізь дорослішання, крізь усі негаразди, снігові бурі та життєві перипетії.

Через звичайне життя полярних тварин стрічка демонструє одну з найбільших загроз мешканцям нашої планети – зміну клімату. Адже саме вона робить і без того непрості умови життя Півночі іще складнішими, відбираючи у тварин і їхні домівки, і територію для добування їжі. Майбутнє цих тварин, як нікого іншого, залежить від криги. І людство безжалісно її у них відбирає.

5. «Епоха дурнів» (2009), документальний фільм

«The Age of Stupid». Режисер - Франні Армстронг.

Унікальний випадок, коли події документальної стрічки розвиваються у майбутньому. У 2055 році світ спіткали катастрофічні наслідки зміни клімату: Лондон затонув, Сідней палає, ліси Амазонки згоріли, Індія потерпає від ядерної війни. Безіменний архіваріус вивчає записи з історіями шістьох людей, намагаючись зрозуміти, коли все пішло не так і чому ми не зупинили катастрофу, коли ще мали таку можливість.

До слова, ми уже минули точку, у якій, за сюжетом фільму, розпочалося стрімке й безповоротне прискорення зміни клімату – 2015 рік. І вже незабаром драма про майбутнє може стати драмою теперішнього, коли ми сидітимемо і озиратимемося назад, намагаючись зрозуміти: у який момент ми усе втратили? Адже, за словами авторів, один із головних героїв “Епохи дурнів” – ми самі.

6. «Зміна клімату - Факти» (2019), документальний фільм

«Climate Change – The Facts». 

Найвідоміший натураліст планети і автор найпопулярніших документальних фільмів про природу сер Девід Аттенборо цього разу розповідає про зміну клімату та можливі рішення цієї глобальної загрози. У розмовах із провідними вченими він досліджує нещодавні екстремальні погодні явища, такі як надпотужні шторми та лісові пожежі. А також розповідає, які наслідки зміни клімату чекають на людство та довкілля. У стрічці навіть з’являється юна активістка Ґрета Тунберґ, яка стала ідейною натхненницею багатотисячних Глобальних кліматичних страйків по всьому світу та була номінована на цьогорічну Нобелівську премію миру.

Документалка має багато спільного із “Незручною правдою”. Зіставивши обидва фільми, можна наочно простежити катастрофічні темпи зміни клімату та те, як поглиблюється її вплив на наше життя та довкілля. Наприклад, в часи Ела Ґора найгарячішим роком за всю історію спостережень був 2006, а для сера Аттенборо таким роком став уже 2016, який встановив новий рекорд зі спекотності.

7. «Водний світ» (1995), бойовик

«Waterworld». Режисер - Кевін Костнер.

Іще один науково-фантастичний екшен про те, які наслідки зміни клімату чекають на нас у найближчому майбутньому. Полярні льоди розтанули, рівень світового океану піднявся, і рештки людства живуть відокремленими спільнотами на невеликих островах суші або ходять морями як торговці чи пірати. Безіменний Моряк, який, як і решта людства, бореться за виживання у новому жорстокому світі, вимушений прийти на допомогу жінці та дівчинці у пошуках міфічного острова, який може стати для них порятунком.

Іронічно, що зйомки фільму тричі переривалися через загрозу урагану. Саме екстремальні погодні явища зараз є найпомітнішими та найнебезпечнішими проявами зміни клімату.

До появи “Титаніка” цей фільм був найдорожчим в історії, хоча й не став особливо популярним.

Як ми писали раніше, підслухати розмову на відстані можна за допомогою вібрацій на звичайній світловій лампочці. Такий трюк можна провернути завдяки впливу звуку на світло

Читайте також: Дослідники знайшли найчистіше місце на землі