Політика
18 червня 2020
Рада не схвалила оновлену Програму діяльності уряду
Програму 18 червня на засіданні Верховної Ради підтримали 207 народних депутатів з 226 необхідних.
news-image

Верховна Рада не схвалила доопрацьовану Програму діяльності Кабінету міністрів України (законопроєкт №3330), розроблену на основі поданих міністерствами пропозицій спільно з усіма парламентськими комітетами.

Програму 18 червня на засіданні Верховної Ради підтримали 207 народних депутатів з 226 необхідних.

У програмі уряду зазначені короткострокові пріоритети уряду (організація протиепідемічних заходів, здійснення економічних заходів підтримки) та довгострокові (розвиток малого та середнього бізнесу, підтримка вітчизняного промислового виробника, ефективне управління державними підприємствами, забезпечення продовольчої безпеки тощо).

У програмі окрему частину приділили пандемії COVID-19. Там зазначено, що му зараз медичних потужностей в більшості регіонів України достатньо для того, щоб забезпечити одночасне лікування прогнозованої пікової кількості інфікованих. Водночас уряд працюватиме над тим, аби достатній рівень спроможності медичної системи був у всіх регіонах.

Кабмін у своїй програмі також підтвердив курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію України. Згадали також і цифровізацію економіки, назвавши його одним із ключових напрямків внутрішньої державної політики.

Щодо війни на сході України зазначено, що для звільнення та подальшої реінтеграції тимчасово окупованих територій потрібні системні інвестиції у зміцнення обороноздатності України, підвищення бойового потенціалу Збройних сил України, інших військових формувань, спеціальних служб та розвідувальних органів.

Також уряд хоче за підтримки міжнародних партнерів шукати можливості для модернізації діалогу з Росією щодо Донбасу, а також створити окрему діалогову платформу високого рівня щодо Криму та Севастополя.

У разі схвалення програми діяльності уряду, Рада не могла б висловити йому недовіру протягом року. Тепер це стало можливим і Кабмін можуть розпустити.

Варто уточнити, що відставка уряду можлива, якщо парламент схвалить резолюцію недовіри, яку ініціює президент або не менш як третина конституційного складу Ради.

Резолюцію недовіри уряду схвалює більшість від конституційного складу парламенту. Питання про відповідальність Кабміну не можна розглядати більш ніж раз протягом чергової сесії, а також протягом року після затвердження програми діяльності уряду.

Окрім того, згідно з законом, прем'єр-міністр має право подати Раді заяву про свою відставку. Відставка прем'єра має наслідком відставку всього складу Кабміну.

Прем'єр-міністра звільняють з посади з дня схвалення рішення про його відставку на пленарному засіданні Ради.

Нагадаємо, 3 квітня 2020-го Кабінет міністрів затвердив нову програму діяльності, яку згодом подав на розгляд до Верховної Ради. Водночас депутати 4 червня відправили програму на доопрацювання.

Раніше повідомляли, що 15 червня опубліковано проект нової програми діяльності Кабміну.

Зазначимо, карантин продовжать до 31 липня.

Читайте також:Як повернути гроші за пробне ЗНО: уряд затвердив відповідний механізм