Політика
19 червня 2020
Ексміністру Омеляну повідомили про підозру
Міністерство інфраструктури визнало, що наказ про зменшення зборів не досяг поставленої мети.
news-image
Детективи Національного антикорупційного бюро повідомили колишньому міністру інфраструктури Володимиру Омеляну про підозру у вчиненні незаконних дій, через які державний бюджет недоотримав 30,5 млн грн.

Про це повідомила пресслужба НАБУ.

У НАБУ зазначили, що Міністерство фінансів України виступало проти зменшення усіх портових зборів і попереджало Омеляна, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів у держбюджет.

У підсумку, рішення експосадовця про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до державного бюджету у 2018 році 30,4 млн грн: з очікуваних 203,5 млн грн отримано 173,1 млн грн. Ці дані підтверджені Держаудитслужбою та судовою експертизою», — йдеться у повідомленні.

Там додали, що Міністерство інфраструктури визнало, що наказ про зменшення зборів не досяг поставленої мети.

Тепер Омеляну інкримінують ч. 2 ст. 211 Кримінального кодексу України («Видання службовою особою нормативно-правового акту, що зменшує надходження бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти в особливо великих розмірах»).

Сам ексміністр каже, що ще 12 червня його запросили до НАБУ дати додаткові покази у кримінальному провадженні щодо зниження Урядом України портових тарифів і зборів на 20% у 2018 році. Однак згодом допит у НАБУ перенесли на цю п’ятницю, 19 червня.

Незважаючи на те, що мене було запрошено на допит як свідка, детектив НАБУ намагається вручити мені підозру, що зменшення портових тарифів і зборів призвело до скорочення доходів державного бюджету і я (хоча це було колегіальне рішення Кабміну) завдав збитків державі. Це, безумовно, прецендент і тепер будь-який уряд, який полегшує тиск на бізнес, займається дерегуляцією, скорочує ЄСВ, зменшує інші податки — може бути звинуваченим у шкідництві», — написав Омелян у Facebook.

Він також стверджує, що зниження тарифу здійснювалося для збільшення товаро/вантажопотоку і завдяки цьому зниженню морська галузь продемонструвала у 2018-19 роках ріст більше, аніж на 20%.

Відповідно до ст. 22 Закону України «Про морські порти України» у морському порту справляються такі портові збори: корабельний, причальний, якірний, канальний, маяковий, адміністративний та санітарний. Згідно з положеннями ст. 29 Бюджетного кодексу України портовий (адміністративний) збір є прямим надходженням державного бюджету.

Розміри ставок портових зборів для кожного морського порту встановлюються національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту, відповідно до затвердженої нею методики. Порядок справляння, обліку та використання коштів від портових зборів, крім використання коштів від адміністративного збору, визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сферах морського і річкового транспорту.

Однак Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту,  досі не створено. Так само не затверджено методику, яка встановлює розміри ставок портових зборів для кожного морського порту. Ці функції сьомий рік поспіль тимчасово виконує Мінінфраструктури.

Зазначимо, ексміністр Омелян заявляє про обшуки ДБР.

Раніше кореспондент інфопростору «Є!» поспілкувався з Володимиром Омеляном - колишнім українським урядовцем, міністром інфраструктури України в 2016-2019 рр.

Читайте також:У НАБУ пояснили, чому проводять обшуки в «Укрзалізниці»