Суспільство
30 червня 2020
Свербіж та набряк: Уляна Супрун порадила, що робити після укусів комах
Укуси комах та павукоподібних можуть становити загрозу в кілька способів.
news-image

Комарі, мухи, мурахи, оси, бджоли, шершні, кліщі, павуки. Не всі вони комахи (дехто — павукоподібний), але коли вони нас кусають, нікому не до систематики. Якщо запитати гугл «як лікувати укуси комах», пошук видасть безліч засобів з народної медицини — прикладати оцет, зріз цибулі, мазь «зірочку» чи кисле яблуко. А що пропонує доказова медицина?  

Про це написала екскерівниця Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Фейсбуці.

  Укуси комах та павукоподібних можуть становити загрозу в кілька способів:

Через дію отрути (особливо в разі численних укусів)

Спричиняти некроз довкола залишеного в шкірі жала

Спричиняти алергічну реакцію на укус та анафілаксію

Зараження бактеріями.

Для початку перейдіть в безпечніше місце. Наприклад, зійдіть з мурашника або ж помийте руки від соку кавуна. Інакше цей укус може бути не останнім.

Видаліть жало, якщо воно залишилося в шкірі. Промийте місце укусу з водою та милом. Покладіть холодний компрес на місце укусу, щоби хоч трохи запобігти набряканню. Змажте місце укусу кремом з гідрокортизоном (0,5-1%) або прийміть антигістамінні препарати для зменшення свербежу.

Не чухайте місце укусу чи пустулу. Звісно, цього хочеться, але буде тільки гірше, бо в рану можуть потрапити бактерії.

Якщо ви уже роздерли шкіру, обробіть її антисептиком без спирту (хлоргексидином).Через вторинну інфекцію розкритої чи розчуханої пустули, що утворилася після укусуЩо робити, якщо вкусила комаха чи інша безхребетна істота?

Наші дії після укусу мають ставати на заваді цих процесів:

Деякі отрути (приміром, в ос) мають лужну реакцію, тому можуть бути «нейтралізовані» кислотою.

Проте, отрута надто швидко проникає в тіло і діє на клітини, тому нанесення кислоти (чи навпаки соди) навряд чи щось змінить.

Якщо вкусив кліщ, звертайтеся до лікаря щодо профілактичного прийому антибіотику незалежно  від симптоматики. Ризик розвитку бореліозу надто великий. Бувають гірші наслідки укусів. Наприклад, поява алергії на укус.

Алергія має такі симптоми:

Біль і почервоніння у місці укусу

Набряк місця укусу, а згодом і великої ділянки довкола (як-от всієї руки)

Свербіж та висипання

Набряклий язик, очі, губи, сиплий голос

Біль в грудях, важке дихання

Сильне зниження тиску

Нудота, блювання, спазми шлунково-кишкового тракту

Рідше (що добре) трапляється анафілаксія — системна реакція, що є загрозливою для життя.

Анафілаксія — це масове виділення гістаміну мастоцитами (такі клітини імунної системи). Гістамін розширює судини, викликає сильний набряк, але стискає бронхи, і людина може задихнутися.

Що в такому разі робити?

Окрім очевидної поради уникати комах, на чиї укуси у вас алергія, є кілька корисніших:

Якщо у вас хоча б раз була анафілаксія у відповідь на укуси, майте при собі готову для введення ампулу адреналіну (епінефрину). Вона такою і продається, залишається тільки вколоти у м’яз ноги. Адреналін має дію, яка протилежна дії гістаміну, — він розширює бронхи і звужує судини, тож відновлює дихання і тиск.

Такі поради рідко коли знаходять розуміння в серцях аудиторії, але інших варіантів лікування анафілаксії в чутливих людей немає.

Пройдіть імунотерапію. Це можна вважати щепленням від алергій, і цей підхід поширюється й на інші алергени, а не лише на укуси членистоногих.

Що робити, якщо вас вкусили, анафілаксії ніколи не було і немає, проте все одно боляче, пече, свербить і набрякає?

Варіантів декілька:

Приймати системні протигістамінні препарати, що діють на рецептори Н1. Вони не дають гістаміну діяти на клітини, і тим самим зменшують набряки, почервоніння та свербіж.Кортикостероїди — це синтетичні гормони, аналог тих, що утворюють наші наднирники. Кортикостероїди мають безліч функцій, проте в медицині їх часто застосовують у зв’язку з їхньою здатністю гальмувати імунну відповідь.

Оскільки алергія — це надмірна та непотрібна імунна відповідь, то приборкати її варто. Якщо використовуєте системні препарати (ви їх випили, вони потрапили в кров і діють всюди), то уже не використовуйте локальні (мазі, гелі).

Якщо людину поруч вкусила комаха, і ви бачите раптові і сильні прояви алергії чи інтоксикації, викликайте швидку, розстебніть на ній/ньому одяг, щоб стало легше дихати, покладіть на бік, в разі зупинки дихання переходьте до серцево-легеневої реанімації.

Тут важливо запам'ятати головне — у разі укусів потрібно пригальмувати імунну відповідь та запобігти анафілаксії, не розчухувати рани, якби того не хотілося.  

Раніше повідомляли, що на Львівщині за день четверо людей потрапили до лікарні через зміїні укуси.

А на Хмельниччині майже 50 осіб заразилися хворобою Лайма через кліщів.

Читайте також:Що робити, коли вкусила змія: поради Супрун