Україна
1 липня 2020
Дайджест головних новин за 1 липня
Читайте про найголовніші події дня, 1 липня.
news-image

Журналісти інфопростору «Є!» підготували для вас найактуальніші новини за сьогодні, 1 липня.

В Україні зростає покарання за керування у нетверезому стані

Відсьогодні, з 1 липня, в Україні посилюється покарання за водіння транспортних засобів у нетверезому стані.
Це передбачає закон № 2617-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень", який набуває чинності 1 липня.

Закон передбачає, що 1 липня 2020 вступає у дію інститут кримінальних проступків. Такі діяння караються штрафом від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 тисяч до 34 тисяч гривень) з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

В Україні зріс розмір пенсій

Пенсійний фонд провів перерахунок пенсійних виплат з 1 липня 2020 року в зв'язку зі збільшенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 1638 гривень до 1712 гривень. Для непрацюючих пенсіонерів збільшиться розмір мінімальної пенсії за віком, доплати за стаж. Незалежно від того, працює людина чи ні, збільшаться розміри встановлених до пенсій надбавок, підвищень, пенсій за особливі заслуги перед Україною, інших доплат, які базуються на величині прожиткового мінімуму. Соціальна пенсія також зросте до 1712 гривень.

Київ посилив карантинні заходи

У Києві обмежили час роботи закладів громадського харчування та розважальних, зокрема кінотеатрів, до 22 години. Мер міста наголосив, що ці обмеження вимушені і спрямовані на стримування поширення коронавірусного захворювання. 

Порошенко прийшов до Печерського суду після допиту в ДБР. Пряма трансляція

1 липня Печерський районний суд Києва має відновити засідання з обрання запобіжного заходу п’ятому президенту України Петрові Порошенку. Також сьогодні пройшов допит Порошенка працівниками Держбюро розслідувань. ДБР викликало політика ще 30 червня, але адвокат Ігор Головань заявив, що допит відбудеться 1 липня. Він розпочався о 12:00, лідер Європейської солідарності приїхав для участі в допиті. Після 13:00 Порошенко вийшов з будівлі ДБР та вирушив до Печерського суду пішки вулицями Києва. Кореспондент інфопростору «Є!» перебував на місці подій і проводив пряму трансляцію.

Уряд запровадив штрафи за відсутність масок у громадських місцях

Кабінет міністр запровадив в Україні спеціальну відповідальність за неносіння захисних масок в громадських місцях для фізичних та юридичних осіб.
Рішення ухвалили 1 липня на засіданні, підтримавши пропозицію, яку озвучив міністр юстиції Денис Малюська. Штрафи передбачать у Кодексі про адміністративне правопорушення. Окремо запровадять відповідальність для юридичних осіб: власників будинків, споруд і громадського транспорту, які зобов’язані пропускати людей туди лише за наявності масок.

Пальчевський заявив про створення нової альтернативної політсили

Відомий активіст, бізнесмен та телеведучий Андрій Пальчевський через соцмережі оголосив про створення власної політичної сили. Причиною, за його словами, стало розчарування новою владою. Андрій Пальчевський звернувся до потенційних виборців. Політик, схоже, налаштований рішуче і на завершення свого звернення підкреслив, що його сила для тих, хто хоче перемагати.

Море біля Одеси «зацвіло» - купатися не радять

Фахівці Держпродспоживслужби не радять купатись біля узбережжя Одеси через так зване цвітіння води, спричинене розкладанням водоростей, не рекомендують також споживати виловлені біля берега рибу та інші морепродукти. Фахівці Держпродспоживслужби зазначили, що "отруйні речовини, які супроводжують "цвітіння" морської води, здатні накопичуватись в організмах морських мешканців. Бажано утриматись від споживання морської риби, мідій, які виловлено в одеському прибережжі та причорноморських лиманах".

Також цікаво почитати: по 37 мільйонів за кілометр: в Києві Кличко побудує «золоту» велодоріжку.

Зазначимо, що сьогодні уряд виділив додаткові 340 млн грн на зарплати шахтарям державних шахт.

 

Читайте також:Роботизована молочна ферма на Вінничині розвиває туризм