Зеленський шукає заміну Смолію
Володимир Зеленський провів консультації з керівництвом Національного банку України та учасниками фінансового ринку щодо кандидатури нового голови НБУ.
news-image

Президент України Володимир Зеленський провів консультації з керівництвом Національного банку України та учасниками фінансового ринку щодо кандидатури нового голови НБУ. Про це йдеться на сторінці пресслужби президента України.

Зокрема, відбулися зустрічі Президента із заступниками голови Нацбанку, керівниками державних і приватних банків, а також керівництвом банківських організацій і установ.

У зустрічах брали участь Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, його заступниця Юлія Ковалів, міністр фінансів Сергій Марченко, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Під час перемовин детально обговорювався стан фінансового сектору держави та можливий вплив на банківський ринок заяви Якова Смолія про відставку з посади голови НБУ.

Володимир Зеленський укотре наголосив на відданості принципу незалежності центрального банку та необхідності збереження його інституційної спроможності.

Незалежний Національний банк – це запорука макроекономічної стабільності держави та гарантія добробуту 

українців. Тому я як Президент відстоюватиму незалежність НБУ за будь-якого керівництва як основу фінансової та макроекономічної стабільності нашої держави», – зазначив Володимир Зеленський.

Крім того, були обговорені можливі кандидатури нового голови НБУ.

Нагадаємо, голова Нацбанку написав заяву про звільнення через «систематичний політичний тиск». В разі затвердження відставки Смолія обов'язки глави Нацбанку виконуватиме його перша заступниця Катерина Рожкова.

Як стало відомо, Нацбанк 1 липня прийняв повноваження з регулювання ринків небанківських фінансових послуг, що передбачає перехід страхових компаній, мікрокредитувань, ломбардів, лізингу та кредитних спілок під контроль НБУ.

До речі, перший транш склав 2,1 мільярда доларів. Востаннє Україна отримувала гроші від МВФ у грудні 2018 року. Україна в п'ятницю, 12 червня, отримала перший транш МВФ за новою програмою співпраці, повідомили в Національному банку.

Читайте також:Нардепи пропонують збільшити максимальну суму «анонімного» переказу грошей