Війна
6 липня 2020
У Львові розробляють універсальну димову шашку для ЗСУ
Триває дослідно-конструкторська робота із розробки великої димової шашки плаваючої, яка буде універсальною, як для суходолу, так і для використання в морі.
news-image

Приватна компанія “НВПП “Спаринг-Віст Центр” почала розробку універсальної великої димової шашки на потреби сухопутних та морських підрозділів ЗСУ.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю Defense Express повідомив генеральний конструктор підприємства, що водить до складу ГС “Ліга оборонних підприємств України” Юрій Сторонський, пише Шо там.

Зараз у нас триває дослідно-конструкторська робота із розробки великої димової шашки плаваючої, яка буде універсальною, як для суходолу, так і для використання в морі”, – розповів генеральний конструктор “Спаринг-Віст Центр”.

ВДШ

Розроблені при радянському союзі Великі димові шашки (БДШ-5 та БДШ-15) ще й досі використовуються для маскування в національних арміях країн колишнього СРСР

У розробці аналогів радянських ВДШ (велика димова шашка) та МДШ (морська димова шашка) дуже зацікавлені як у Генеральному штабі так і в Командуванні військово-морських сил.

До нас неодноразово звертались і наші моряки (військово-морські сили) і генеральний штаб на предмет, чи можемо ми розробити в доволі короткий термін власне аналог цих великих димових шашок, зокрема для морського використання і ми зайнялись цією тематикою”, – відзначив Юрій Сторонський.

Під час тренувань у 2016 році за лічені хвилини димовою завісою був захований весь Північний флот РФ. Маскували кораблі за допомогою кількох машин постановки димової завіси та МДШ, що були розміщені на катерах флоту.

Львівські фахівці вирішили, щодо замість розробки двох аналогів різних шашок буде більш доцільним створити одну – універсальну, яка підійде для обох видів українського війська.

В чому принцип дії – вона підпалюється та скидається з корабля в море, вона у вигляді поплавка лежить у воді і створює таку хорошу щільну димову завісу для захисту кораблів на рейді чи захисту берегової лінії оборони від можливої навали противника”, – повідомив представник української компанії.

Наразі, на підприємстві тривають дослідно-конструкторська робота із розробки вітчизняної універсальної великої димової шашки.

Окрім цього львівські приватники представили низку інших піротехнічних засобів маскування. Зокрема, мова йде про нові ручні димові гранати РДГ-55, їх мініверсії РДГ-55М, а також димові шашки ДШ-157.

Як стало відомо, судді окружного суду Гааги на процесі у справі про катастрофу MH17 на Донбасі задовольнили запити захисту одного з чотирьох обвинувачених - громадянина Росії Олега Пулатова. Зокрема, захист Пулатова і його експерту надали доступ до уламків літака, щоб ті могли оцінити пошкодження.

Нагадаємо, у Хмельницькому планують побудувати 1000 квартир для військових. Вартість квадратного метра суттєво відрізнятиметься від середньої ринкової.

До речі, на Львівщині відкрили п’ять сімейних молочних ферм. Одним із основних перспективних завдань Львівської аграрної дорадчої служби є будівництво кооперативного молокопереробного заводу у Львівській області: уряд Канади фінансує проект на 1 млн дол.

Нагадаємо, Україна потрапила до тридцятки технологічних країн. Згідно з дослідженням Startup Ecosystem Rankings 2020, Україна ввійшла у ТОП-30 технологічних країн світу.

Читайте також:США вдруге за тиждень перехопили російські бомбардувальники біля Аляски