Суспільство
15 липня 2020
У високогір’ї Карпат ремонтують дорогу до Говерли
Невдовзі мешканці краю та численні туристи добиратимуться до найвищої вершини Карпат добротним оновленим автошляхом.
news-image

На Франківщині триває ремонт дороги державного значення Р-24 Татарів – Кам’янець-Подільський у високогір’ї Карпат. Важка техніка працює одразу на двох ділянках. Про це повідомляє Голос України, пише Курс.

Зазначається, що в напрямку від селища Верховина працівники ТОВ “ПБС” укладають верхній шар щебенево-мастикового асфальтобетону, саме тут зручно добиратися до відомої гори Піп Іван. Для цього треба повернути на дорогу Ільці – Буркут і так дістатися до села Дземброні. Втім, під час повені там стався зсув ґрунту, й кілька сіл були відрізані від цивілізації. Так само заблокувало тоді й туристів.

З іншого боку Кривопільського перевалу, що розмежовує Верховинський район із Надвірнянським на висоті 1013 метрів від рівня моря, також закипіла робота. Там розпочато зміцнення дорожнього одягу методом холодного ресайклінгу на ділянці, що примикає до Р-24 від напрямку на урочище Заросляк. Далі – крутими звивистими стежками – на Говерлу. Наступний етап ремонту – регенерація, два шари асфальтобетону. Отож, невдовзі мешканці краю та численні туристи добиратимуться до найвищої вершини Карпат добротним оновленим автошляхом”, – розповідає начальник Служби автомобільних доріг в області Василь Буджак.

Дорога Татарів – Кам’янець-Подільський входить до так званої Золотої підкови Карпат, разом із автошляхом Н-09 Мукачево – Львів, Н-10 Стрий – Мамалига, Р-62 Криворівня – Чернівці. Саме ремонт цих автомагістралей є пріоритетом САД в Івано-Франківській області, запевняє Василь Буджак.

Нагадаємо, на Черкащині створять музей історії українського війська. «Садиба Даховських» – це неоготичний палац у стилі англійських середньовічних замків.

До речі, в Україні відновлять 100 історико-культурних пам’яток. Проєкт буде презентований найближчим часом та вже готовий до розгляду міністерствами. До переліку об’єктів, що підлягають відновленню, «увійдуть об’єкти, які об’єднають всю країну».

Як ми писали, українець заснував музей селфі в США. Людям потрібно щось нове, кольорове і яскраве. Всі розуміють, що сучасна молодь – це покоління Instagram.

Також стало відомо, що у Києві з'явиться віртуальний музей Івана Франка. Реалізація такого проєкту допоможе актуалізувати постать І. Франка в суспільстві, популяризуватиме історико-культурне надбання в Україні та за кордоном, сприятиме збереженню культурної спадщини Івана Франка і його родини.