Війна
17 липня 2020
Загиблий на Донбасі військовий медик був громадянином Естонії
Українська влада ще уточнює статус і роль чоловіка у військовій діяльності на Донбасі.
news-image
Військовий медик, який загинув 13 липня коли поспішав на допомогу пораненому українському військовому на Донбасі, був громадянином Естонії.

Про це заявив міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу, пише hromadske.

«Він приїхав до Естонії у 2006 році як стипендіат у межах проєкту і мав статус біженця. В Естонії діє принцип, що громадяни Естонії можуть діяти у військових частинах інших країн з дозволу уряду», — зазначив Рейнсалу.

Рейнсалу розповів, що чоловік подав заяву на отримання громадянства і отримав його у 2016 році, а від білоруського відмовився.

Водночас міністр додав, що, наскільки йому відомо, наразі жодного такого дозволу видано не було. За словами міністра, українська влада ще уточнює статус і роль чоловіка у військовій діяльності на Донбасі.

Раніше естонські ЗМІ повідомили, що загинув уродженець Білорусії, громадянин Естонії Микола Ільїн. Водночас Україна ще офіційно не підтвердила, що загиблий був громадянином Естонії.

13 липня під час евакуації тіла загиблого військовослужбовця поблизу селища Зайцеве евакуаційна група потрапила у засідку. Бойовики застосували стрілецьке озброєння, практично впритул розстрілявши представників евакуаційної групи.
Унаслідок обстрілу загинув військовий медик, один військовослужбовець дістав поранення, а ще один — бойове травмування.
Завершити евакуацію тіла не вдалося, оскільки бойовики продовжили обстріл вже з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів.
14 липня прокуратура Донецької області почала розслідування за фактом загибелі українського військового медика на Донбасі внаслідок обстрілу з боку бойовиків так званої «ДНР».
Загалом 13 липня в зоні бойових дій на Донбасі загинули троє українських військових, ще двоє травмувалися.

Раніше командувач ООС розповів про сценарії можливого наступу РФ.

Читайте також:Із окупованого Донбасу забрали тіло українського бійця, який загинув 13 липня