Світ
17 липня 2020
Росію звинуватили у спробі викрадення даних про вакцину від коронавірусу
Велика Британія, США та Канада звинуватили Росію у хакерських атаках на дослідницькі центри та фармакологічні компанії
news-image

Росію звинуватили у хакерських атаках на дослідницькі центри та фармакологічні компанії з метою викрадення даних про вакцину від коронавірусу. Про це йдеться у звіті, який опублікував британський Національний центр кібербезпеки, пише «Є!».

Хакерські атаки приписують групі APT29, також відомій як Cozy Bear. У заяві припускають, що вона могла діяти у складі російських спецслужб. Постійні та безперервні атаки розглядаються співробітниками розвідки як спроба вкрасти інтелектуальну власність, а не зірвати дослідження.

Абсолютно неприйнятно, що російські спецслужби націлені на тих, хто бореться з пандемією коронавірусу. У той час як інші переслідують свої егоїстичні інтереси, Британія і її союзники продовжують важку роботу з пошуку вакцини і захисту глобальної охорони здоров’я», – заявив міністр закордонних справ Британії Домінік Рааб.

Чи вдалося хакерам отримати доступ до потрібної інформації – не уточнюється. При цьому дослідникам атаки не завадили.

Утім, у свою чергу, представники Канади рекомендували установам, які займаються розробкою вакцин, вжити заходи, щоб захистити себе від російських хакерів.

Україна теж відреагувала на заяву західних країн. Як пояснив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, наша держава розділяє стурбованість Британії, США і Канади з приводу кібератак Росії проти розробників вакцини COVID-19.

Я приєднуюся до британських, канадських і американських партнерів у вираженні стурбованості з приводу російських кібератак проти розробників вакцини COVID-19. Україна роками страждає від російських кібератак і наполягає на тому, що міжнародне право повністю застосовано до кіберпростору. Порушення не повинні залишатися безкарними», – наголосив міністр.

У Москві ж заявили, що Росія не має ніякого відношення до згаданих атак.

Ми не володіємо інформацією, хто міг зламувати фармкомпанії і дослідницькі центри у Великій Британії. Можемо сказати одне – Росія не має до цих спроб ніякого відношення. Ми не прийнятний подібні звинувачення, рівно, як і чергові голослівні звинувачення у втручанні в вибори 2019 року», – пояснив прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков.

Читайте також: Хакери зламали сайт Шарія та опублікували на ньому фейкове вибачення перед Нацкорпусом

 

Читайте також:Хакери зламали сторінки у Twitter відомих американців, зокрема Білла Гейтса, Ілона Маска і Каньє Веста