Війна
27 липня 2020
Окупанти порушили «тишу» попри домовленості про припинення вогню
Він зауважив, що внаслідок обстрілу загрози життю і здоров’я особового складу не було.
news-image
Окупанти у понеділок, 27 липня, порушили режим тиші на Донбасі, незважаючи на домовленості про припинення вогню.

Про це сказав на брифінгу командувач Об’єднаних сил Володимир Кравченко.

На жаль, сьогодні з боку противника о 0.20 та 0.45 був обстріл підрозділу 36-ї бригади морської піхоти зі стрілецької зброї і великокаліберних кулеметів, втрат з боку ООС немає. Наші підрозділи поки мовчать», - зазначив командувач.

Він зауважив, що внаслідок обстрілу загрози життю і здоров’я особового складу не було.

Крім того, 

...десь близько 9-ї ранку в смузі відповідальності 79-ї бригади за допомогою ручних протитанкових гранатометів противник здійснив три постріли», сказав Кравченко.

Командувач Об’єднаних сил Володимир Кравченко також заявив, що у випадку явної збройної агресії окупантів військові можуть давати збройну відповідь.

На виконання рішення вищого політичного керівництва держави Об’єднані сили мають забезпечити дотримання режиму повного та всеосяжного припинення вогню за умови дзеркальних дій з боку противника. Випереджаючи питання щодо можливості відкриття вогню у відповідь, наголошую: ніхто не може заборонити військовослужбовцям захищати себе та побратимів у випадку явної збройної агресії. Це гарантовано міжнародним гуманітарним правом», - сказав він.

Кравченко, як Командувач Об’єднаних сил, запевнив, що у разі порушення противником режиму тиші і загрози життю нашим військовослужбовцям відповідь ЗСУ буде миттєвою і рішучою.

За його словами, всі без винятку військовослужбовці готові виконувати накази керівництва, розуміючи важливість домовленостей, бо тепер йдеться про реальну можливість зупинити вогонь з обох сторін.

Нічого не міняється, працюємо як працювали, просто п’ята колона нагнітає ситуацію», - додав командувач.
Ніхто зброю ні у кого не забирав. Військові виконують завдання на передній лінії та в інших місцях зі своїм штатним озброєнням», - зазначив командувач ОС.

Усі військові підрозділи розміщуватимуться там, де вони і дислокувались раніше, додав Кравченко, відповідаючи на запитання журналістів.

На пресконференції зауважили, що згідно з Мінськими домовленостями, вся артилерія, танки знаходяться в районах зосередження за лінією відведення.

Військові виконують поставлені завдання зі своїм штатним озброєнням у місцях, де і знаходились раніше.

Як повідомлялось, відсьогодні вогонь у відповідь дозволяється лише за наказом керівництва ЗСУ. Згідно із заявою МОУ, вогонь у відповідь у разі наступальних дій допускається тільки в тому випадку, якщо він відкритий за наказом відповідного керівництва Збройних Сил України та керівництва збройних формувань ОРДЛО після безуспішної спроби використати вищезгаданий координаційний механізм. Про видання таких наказів буде повідомлено Тристоронній контактній групі.

Вищезгадані заходи не можуть бути повністю або частково дезавуйовані жодними іншими наказами, у тому числі таємними.

Про встановлення повного та всеосяжного припинення вогню на Донбасі з 27 липня домовилася Тристороння контактна група під час засідання у форматі відеоконференції, яке відбулося 22 липня.

Раніше повідомляли про що домовилася Нормандская четвірка.

Читайте також:Військовий оглядач про фактори, які роблять спроби примирення нескінченними і - під кожні нові вибори