Політика
28 липня 2020
Політолог назвав п'ять найбільш значущих подій роботи Верховної Ради за цей рік
На думку політичного експерта, найважливішим досягненням Верховної Ради за цей рік було прийняття Земельного закону.
news-image

Кирило Сазонов, український політолог, підбив підсумки роботи Верховної Ради за цей рік. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбук.

Звіти скінчились, емоції вщухли, а я можу тихенько підвести підсумки року роботи Верховної Ради за цей рік. Мій особистий рейтинг перемог і поразок в першу чергу фракції Слуга народу. Тому що без участі владної партії в цьому парламенті жодного рішення не було прийнято. Отже, всього п'ять найбільш значущих подій", - пише експерт.
 
На думку Сазонова, найважливішим досягненням Верховної Ради за цей рік було прийняття Земельного закону.
 
Найважливішим досягненням Верховної Ради за цей рік було прийняття Земельного закону. І зняття мораторію, який позбавляв власників землі права нею вільно розпоряджатися. Мене це завжди дратувало - земля формально належить селянам, але не зовсім у їх власності. Може, це дає про себе знати генетична пам'ять більшовиків? Чи цинічні одкровення політиків, яким не треба комунізму, просто вважають таке обмеження особистим ресурсом збагачення, який дозволяє орендувати землю від селян дешево? В одну сторону чи іншу - цей цинічний пам'ятник несправедливості закінчився. Довелося чекати майже сто років", - повідомив політолог.
 
Другою важливою подією Кирило Сазонов визначив зняття депутатської недоторканності.
 
Зняття депутатської недоторканності, незалежно від того, наскільки критикували цей закон по окремим моментам. І це не те, що цю обіцянку давали всі претенденти, а тільки Зеленський виконав. Знаючи трохи внутрішню кухню ВР, дозволю собі цитату одного поважного депутата минулих скликань про недоторканність: ′′З Дону видачі немає". Слово ′′ Дон′′ з його вуст звучало особливо гостро, бо по місцю народження не було пов'язано з річкою. Ти можеш бути бандитом, злодієм, займатися стратою і рейдерством, ти можеш бути принциповим політичним опонентом і опозицією, але... ти в касті. Vip офіційно. Народний депутат. Закони для інших. Перед законом всі свої. Тепер це вже історія", - пише Сазонов.
Третє досягнення - закон про гральний бізнес.
 
Я багато писав про це за останні тижні, тож не хочу повторювати це. Дуже коротко, ось чому. Впевнений, що казино в Україні закрили невдовзі після такого рішення в Росії. На прохання прем'єра Путіна. Тоді в Україні влада змінилась, але... З одного боку, з іншого, ще більш лояльна до Москви, а з іншого мафія спробувала смак нелегального бізнесу. І одинадцять років політики і чиновники в Україні з особливим цинізмом вдавали, що у нас не гральний бізнес, а те, що ви бачите, ′′хтось десь у нас іноді..." Питання закрите лише одинадцять років потому. Цей цинізм відверто мене біисв, але владу, яка двічі змінювалася, все влаштовувало. Ну, про недоліки - як без них, то не похвальний  гімн", - аргументує експерт.
 
Як пише Сазонов, найбільш диким і шкідливим було протягування через Верховну Раду можливості імпортування електроенергії з Росії.
 
І вугілля, щоб двічі не вставати. Цей прокол має певне прізвище - голова енергетичного комітету Андрій Герус. І тоді, найбільше дратує навіть не сам факт, а цинізм, з яким все це робилося. Перший раз в нормальному законодавстві невідомо, як (ой, відомо) з'являється однакова поправка. Що дозволяє цей імпорт. Її називають в експертних колах - поправка Геруса. Вдруге було ще більш цинічно. Депутати проголосували за законопроект ′′Про заборону імпорту електроенергії з Росії". Чим вперше пишалися. Тому що в законі заборонили чорним по білому імпорту з РФ... окрім сегменту ′′купівлі на день попереду... Все такий потужний сегмент, який дозволяє крутити ціни на довгострокові контракти і поки що як завгодно", - повідомив політолог.
 
На п'ятому місці рейтингу - загальна в'ялість комітету з питань інфраструктури та транспорту під керівництвом голови Юрія Киселя.
 
В принципі достатньо сказати одне слово - ′′Укрзалізниця ". Ну ця Наглядова Рада, смішна і недолуга з іноземців, ′′почесний залізничник Лещенко", який став уже героєм анекдотів, і керівництво УЗ, звинувачення в корупції, завищення за даними експертів на 20 % тарифів, дефіцит рухомого складу та його стан. Не можна все перелічити. А якщо міністр щось упускає, чи йому не вистачає повноважень, час сказати своє слово голові профільного комітету вищого органу влади країни. Але це не тільки про УЗ. Загалом інфраструктура України вимагає радикальних реформ - від річкових портів до місцевих аеропортів. Але все якось повільно, без рухів. Тобто люди нічого поганого не роблять... Та і доброго нічого. А це болото", - резюмував Сазонов.

Як ми писали, нардепи розблокували підписання закону про гральний бізнес. Підписання закону про гральний бізнес розблоковано для спікера Верховної Ради

Нагадаємо, легалізація грального бізнесу поповнить казну на 4-8 млрд грн, - експерт. Застосування закону про гральний бізнес поповнить державний бюджет на суму до 8 млрд грн на рік, але при поточному рівні видатків це надто малі суми.

Також стало відомо, що Рада ухвалила закон про гральний бізнес. За ухвалення відповідного законопроєкту №2285-д у другому читанні та в цілому проголосували 248 народних депутатів.

Читайте також:Пальчевський та його партія нарощують рейтинг в Києві, - соціологи