Суспільство
30 липня 2020
Як Вознесенськ на 20 років випередив медреформу, і що з того вийшло
Якщо до реформи зарплата медика була 4-6 тис. гривень, то після, в середньому, 15 тис. гривень, залежно від кількості декларацій.
news-image

Вознесенська лікарня подумала над тим, як зробити ефективнішою працю для людей. Лікарів тут ніхто не змушував реформуватись – вони зробили це давно. Ще у 2000-х роках тут запровадили сімейну медицину, ввели електронну систему та оснастили лікарів комп’ютерами, повідомляє shotam.

Однак, з приходом команди Супрун, Вознесенський центр отримав у два рази більше фінансування та показав на власному прикладі, якою має бути сучасна медицина.

Головний лікар центру Тетяна Дяченко розповідає, що їхній медцентр є сучасним закладом з новісіньким ремонтом, інтернетом, комфортними кабінетами, куточками для дорослих і дітей, телеекранами і т.д.

Якщо до реформи зарплата медика була 4-6 тис. гривень, то після, в середньому, 15 тис. гривень, залежно від кількості декларацій.

Реформа допомогла створити комфортні умови для пацієнта у межах клініки і витрачати кошти на те, що необхідно. Тут є креативні мінібібліотеки для дітей та дорослих, великі ТБ-екрани транслюють відеоролики про здоров’я та здоровий спосіб життя, створено умови для перебування пацієнтів з особливими потребами.

Довідка. Перший етап медреформи розпочався 1 липня 2018 року. На цьому етапі змінили модель фінансування первинної (амбулаторної) ланки української медицини. Створена в часи реформи Національна служба здоров’я України оплачує надані медзакладом послуги за кількістю підписаних з пацієнтами декларацій. Тобто: є пацієнт — є гроші, нема пацієнта — нема грошей. Тариф на надання послуг первинної ланки медицини єдиний для всієї країни — близько 500 гривень на рік. А всі фінансові потреби медичного закладу — тепер у віданні місцевих рад. Що це дає? Пацієнт тепер може сам обирати медзаклад, в якому лікується. Набридли черги чи непрофесіоналізм лікаря — розриваєш контракт і підписуєш з іншим лікарем чи лікарнею. А лікарі зацікавлені в тому, аби надавати кращу якість своїх послуг, щоб утримати пацієнта. Також лікар має право працювати як ФОП, а не найманий працівник у держлікарні.