Світ
30 липня 2020
Люди зіпсували третину всіх озер Землі
Близько третини озер в світі зазнали сильного негативному антропогенному впливу
news-image

Згідно з результатами дослідження, опублікованого в журналі Global Environmental Change, з 1993 по 2009 роки вплив людини також торкнувся 610 з 710 озер, розташованих у ключових зонах біорізноманіття, пише «Є!».  

Для зменшення навантаження на прісноводні екосистеми автор статті запропонував збільшити кількість озер, які належать до особливо охоронюваних природних територій.

За оцінками вчених, на 75 відсотках площі поверхні Землі вже простежується антропогенний вплив на природні ландшафти. Одними з найбільш вразливих до такого впливу є прісноводні екосистеми, включаючи озера. Берегти озера вкрай важливо, тому що вони надають ряд непоправних екосистемних послуг: наприклад, тільки 14 найбільших озер планети забезпечують біорізноманіття 15 відсотків риб і не менше трьох відсотків комах, молюсків і ракоподібних.

Попри те, що основні антропогенні загрози озер (сільське господарство, підкислення опадами, надмірний вилов біологічних ресурсів) зрозумілі, на поточний момент немає глобальної оцінки стійкості цих екосистем в індустріальну епоху. Крістос Маммідес (Christos Mammides) з Університету Гуансі провів екологічну оцінку зміни стану озер Землі з 1993 по 2009 роки. Для цього він скористався базою даних Hydrosheds і розрахунковими індексами антропологічного сліду (приймає значення від 0 до 50) і антропогенної модифікації (приймає значення від 0 до 1), виключивши з аналізу озера площею менше п’яти квадратних кілометрів. В результаті дослідження включило 34469 озер, що охопили площу майже 2,3 мільйона квадратних кілометрів.

Автор дослідження дійшов висновку, що протягом розглянутих 16 років антропогенний вплив виріс для 16 відсотків озер, для 66 відсотків — не змінилося і для 18 відсотків — зменшилася. Станом на 2009 рік, 9450 озер, тобто близько третини від вивченої кількості, перебувало під серйозним антропогенним впливом (індекс антропологічного сліду ? 4, що перевищує його критичне значення — незважаючи на максимум 50 балів). Велика їх частина знаходиться в Азії, Африці і Південній Америці. Навпаки, Європі вдалося знизити вплив на 54,6 відсотка своїх озер. Окремо були розглянуті 710 водойм, розташованих у ключових районах біорізноманіття: 610 з них піддаються значному антропогенному впливу. Маммідес зазначив, що в Африці навантаження може бути пов’язана переважно з високою щільністю населення на прилеглих до озер територіях, а в Азії — з впливом інфраструктури і сільського господарства. Понад 80 відсотків озер планети знаходиться поза особливо охоронюваних природних територій, і цей фактор повинен стати ключовим при спробах зменшити антропогенний вплив, який чиниться на прісноводні екосистеми.

Читайте також: На Харківщині пенсіонер організував збір батарейок на переробку.

Читайте також:Запустили першу в Україні мобільну станцію моніторингу повітря за стандартами ЄС