Суспільство
3 серпня 2020
На Тернопільщині оновлять перший в Україні «лемківський» музей
Музей лемківської культури і побуту у Монастириськах – комплекс "Лемківське село" – перший і наразі єдиний в Україні музей лемківської культури та побуту.
news-image

На території музейного комплексу "Лемківське село" в Монастириськах на Тернопільщині будують новий сучасний музей лемківської культури. Місцевий музей лемківської культури та побуту – перший такий і наразі єдиний в Україні. Про будівництво в місцевому урочищі Бичова сучасного музею говорили під час традиційного Міжнародного фестивалю лемківської культури, який відбувся в Монастириськах на Тернопільщині 1-2 cерпня цього року онлайн, пише Еспресо.

А загалом роботи зі спорудження цього музею розпочали минулої осені та реалізують у рамках проекту "Лемко. S.W.І.T". Як розповів голова громадської організації "Всеукраїнське товариство "Лемківщина" Олександр Венгринович, уже звели стіни приміщення майбутнього сучасного музею та роблять крокви. До кінця року, якщо не введуть нових карантинних обмежень, будівельно-монтажні роботи планують завершити. На це все торік було виділено 7 мільйонів гривень, цього року – 4 мільйони гривень.

"Звичайно, говорити про те, що музей ось-ось буде, ще зарано, – каже Олександр Венгринович. – Знову стоїть потреба коштів, зокрема на проектну документацію уже внутрішніх робіт. Якщо ці кошти вдасться знайти, то можна сподіватися відкриття музею (а він має бути із врахуванням вимог ХХІ століття, зокрема щодо побудови експозиції) до кінця наступного року. Насправді, якби все склалося, як мріється, це було б чудово! Адже в Україні, за нашими внутрішніми підрахунками, проживає близько 550 тисяч лемків, з яких близько 300 тисяч депортовані з Лемківщини, Надсяння та Холмщини. І знаєте, що болить? Що донині за ту трагедію депортації перед нами ніхто так і не вибачився – ні з одного, ні з іншого боку. Попри те, що тоталітарні режими замінили демократичні устрої. Відтак ще й тому сучасний музей лемківської культури є таким важливим".

Музей лемківської культури і побуту у Монастириськах – комплекс "Лемківське село" – перший і наразі єдиний в Україні музей лемківської культури та побуту. Однак він доволі невеликий. Про потребу будівництва в Україні сучасного музею лемківської культури говорили вже багато років, але не було на це коштів. Проблема була ще й в тому, що музей лемківської культури у Монастириськах - комунальний і не мав власної земельної ділянки для будівництва нового приміщення музею. У грудні позаминулого року розпорядженням Кабміну музейному комплексу "Лемківське село" виділили земельну ділянку площею 23 гектари. Так почався новий проект.

Нагадаємо, в Україні відновлять 100 історико-культурних пам’яток. Проєкт буде презентований найближчим часом та вже готовий до розгляду міністерствами. До переліку об’єктів, що підлягають відновленню, «увійдуть об’єкти, які об’єднають всю країну».

Як ми писали, українець заснував музей селфі в США. Людям потрібно щось нове, кольорове і яскраве. Всі розуміють, що сучасна молодь – це покоління Instagram.

Також стало відомо, що у Києві з'явиться віртуальний музей Івана Франка. Реалізація такого проєкту допоможе актуалізувати постать І. Франка в суспільстві, популяризуватиме історико-культурне надбання в Україні та за кордоном, сприятиме збереженню культурної спадщини Івана Франка і його родини.

Читайте також:На Черкащині створять музей історії українського війська