Світ
4 серпня 2020
На Заході закликають розпочати масову вакцинацію від коронавірусу
Розроблення нових вакцин проти Covid-19 йде дуже швидко, що є обнадійливою новиною для всього світу
news-image

У США і в Європі вже є дві вакцини, які проходять третю стадію клінічних випробувань. Під час кожного з цих випробувань буде вакциновано багато тисяч людей, а потім треба буде чекати, щоб побачити, скільки людей заразиться. Якщо вакцини виявляться ефективними, то за кілька місяців ми зможемо розпочати масове виробництво, пише «Є!»  з посиланням на forbes.           

Але нам не треба чекати. Обидві ці вакцини, розроблені американською фармацевтичною компанією Moderna і фахівцями Оксфордського університету спільно з англо-шведською компанією Astra Zeneca, під час першого етапу випробувань вже показали, що є безпечними і, ймовірно, ефективними. Тому ці компанії просуваються вперед і вводять кожну з цих вакцин ще по 30 тис. осіб, оскільки фахівці цих компаній цілком впевнені, що ці вакцини безпечні.

на третій стадії випробувань перебувають ще три вакцини проти Covid-19. Одну з них розробила німецька біотехнологічна компанія BioNTech спільно з американською фармацевтичною компанією Pfizer, а дві інші створено в Китаї (фармацевтичною компанією Sinopharm і біофармацевтичною компанією Sinova Biotech).

Так чому би не почати вводити мільйони доз просто зараз? В усякому разі нам слід розглянути можливі плюси і мінуси.

(Уточнення 03.08.2020 р.: я не пропоную пропустити третю стадію випробувань. Аж ніяк! Вчені повинні уважно стежити за перебігом випробувань, і якщо з'являться будь-які негативні побічні дії, вони повинні негайно припинити будь-яке використання вакцин-кандидатів до отримання відповідного дозволу).

До речі, один індійський виробник вакцин вже розпочав масове виробництво. Індійський інститут сироватки (the Serum Institute), який очолює індійський мільярдер Адар Пунавалла, вже стає до виробництва сотень мільйонів доз вакцини, розробленої фахівцями Оксфордського університету, до того як її буде схвалено до застосування. Інститут інвестує свої власні гроші та йде на ризик в розрахунку на те, що вакцина буде ефективною.

Чому ж ми не робимо те саме в США та Європі? Наскільки я розумію, нас стримують два фактори:

1. Гроші. Виробництво сотень мільйонів доз вакцини коштує великих грошей, і якщо на третьому етапі випробувань вакцина виявиться неефективною або небезпечною, ці гроші буде витрачено даремно. Я розумію, чому приватні компанії, які проводять ці випробування, не можуть розпочати масове виробництво. Ось тут і може втрутитися уряд: просто купіть вакцини заздалегідь!

Адже ми все одно вже це робимо в досить великих масштабах: нещодавно МОЗ і Міноборони США оголосили, що заплатять американській компанії Novavax 1,6 млрд дол. на проведення всіх етапів клінічних випробувань плюс на виробництво 100 млн доз задовго до того, як вакцину буде схвалено.

Враховуючи, що одні тільки США вже витратили понад 3 трлн дол. (для тих, хто веде підрахунок, це в три тисячі разів більше мільярда), щоб врятувати економіку, і витратить щонайменше ще 1 трлн доларів, ще кілька мільярдів доларів на виробництво вакцин (навіть якщо вакцини виявляться неефективними) здаються дуже великим вкладенням коштів.

2. Обережність. Звичайний процес випробування та отримання дозволу на використання вакцини повинен відбуватися в три етапи. На першому і другому етапах ми ретельно перевіряємо безпеку і намагаємося визначити оптимальну дозу. Хоча після цих етапів вакцина може здатися ефективною, кількість людей, на яких випробовують вакцину, невелика, і щоб бути впевненими в ефективності вакцини, нам необхідно залучити для її випробування більшу кількість людей. Це відбувається на третьому етапі випробувань.

Таким чином, на нинішньому, третьому, етапі клінічних випробувань цих вакцин передбачається зробити таке: підібрати велику кількість людей (в межах одного з випробувань має брати участь щонайменше 30 тис. осіб). Половині з них ввести вакцину, а іншій половині — плацебо. Потім почекати кілька місяців і подивитися, скільки людей заразяться коронавірусом Covid-19. Якщо вакцина ефективна, то ми побачимо, що в групі людей, яким ввели вакцину, кількість хворих значно менша.

Чудово! Ми обов'язково повинні це зробити, і ми це робимо.

Але нині у нас у самому розпалі найстрашніша пандемія з 1918 року. Ретельний, поетапний режим випробувань і видачі дозволів на використання вакцин не був розрахований на глобальну надзвичайну ситуацію, в якій кожен день зволікання означає загибель тисяч людей.
Ми вже знаємо, що на третьому етапі випробувань вакцини безпечні, інакше було би неетично вводити цю вакцину 30 тис. осіб, як це відбувається під час цих клінічних випробувань.

(Примітка: на третьому етапі клінічних випробувань іноді виявляють проблеми з безпекою, які зачіпають лише невеликий відсоток людей, і на більш ранніх етапах випробувань, першому або другому, можуть не виникнути. Таким чином, безпека вакцини визначається і на третьому етапі клінічних випробувань, тільки в більш широкому масштабі). Оцінюючи співвідношення ризиків і користі, я вважаю, що нам слід негайно нарощувати виробництво вакцин, використовуючи для цього не приватні, а державні кошти, а потім пропонувати ці вакцини безкоштовно всім, хто захоче.

Звісно, ми повинні будемо роз'яснити всім, хто захоче зробити щеплення, що не знаємо напевно, чи є ефективною ця вакцина. Нікого не змушуватимуть робити щеплення, але я припускаю, що мільйони людей захочуть спробувати. І, ясна річ, не виключено, що ці вакцини виявляться не дуже ефективними, і, можливо, це викличе більшу недовіру, коли ми з часом все-таки отримаємо хорошу вакцину.

Але ми повинні піти на цей ризик, враховуючи, що через зволікання шкоди буде більше. Клінічна картина при використанні цих експериментальних вакцин вже краща, ніж при використанні більшості нинішніх методів лікування. І найголовніше, ми знаємо, що вони безпечні.

Тож почнімо вакцинувати мільйони людей зараз, щойно зможемо запустити масове виробництво. Я буду першим у черзі, щоб зробити щеплення вакциною компанії Moderna або Оксфордської, тільки-но вона буде готова.

Читайте також: Вчені КПІ прогнозують, що колективний імунітет українці “напрацюють” протягом року.

Читайте також:Кабмін зняв заборону на експорт масок і респіраторів