Світ
5 серпня 2020
Унаслідок вибухів у Бейруті загинуло 78 людей, поранені понад 4000 – міністр охорони здоров’я Лівану
Посольство України в Лівані наразі не має даних про загиблих чи поранених українців.
news-image

Число загиблих унаслідок вибухів у Бейруті сягнуло 78, поранень зазнали понад 4000 людей. Про це повідомив телеканал Al Jazeera з посиланням на міністра охорони здоров’я Лівану.

 

За даними ліванського Червоного Хреста, багато людей перебували поблизу епіцентру і в будинках, пошкоджених унаслідок вибухів.

Посольство України в Лівані наразі не має даних про загиблих чи поранених українців.

Два потужні вибухи сталися ввечері 4 серпня в порту Бейрута.

Прем'єр-міністр Лівану повідомив, що причиною вибуху міг стати нітрат амонію, 2750 тонн якого 6 років пролежала на складі без належних заходів безпеки, припустив голова спецслужби Лівану Аббас Ібрагім, якого цитує агенція France-Presse.

Взрыв в Бейруте - как выглядит город сейчас - фото, видео - 112 ...

Як відомо, нітрат амонію використовують для виготовлення вибухових речовин.

На відео видно, що вибуху передувала канонада дрібних хлопків, схожих на вибухи багатьох петард відразу.

Президент Лівану Мішель Аун скликав екстрене засідання Вищої ради оборони країни.
 
Бейрут объявлен зоной бедствия — РТ на русском

Прем’єр-міністр Хасан Діаб попросив «дружні країни» надати допомогу. Таку допомогу вже запропонували Туреччина, Франція та інші країни. Також про готовність допомогти заявив Ізраїль, хоча ця країна перебуває в дуже напружених відносинах із Ліваном, де значний вплив на владу має угруповання «Хезболла» (його в Ізраїлі вважають терористичним).

Середа, 5 серпня, оголошена днем жалоби в Лівані.

Українці, які живуть у столиці Лівану, розповіли, що там зараз відбувається.

Про це передає "The Бабель" та Громадське.

Христина Маренкова, яка перебуває в Бейруті, наголосила, що влада Лівану досі не звернулася до народу. До того ж, за її словами, не було жодних офіційних рекомендацій у зв'язку з вибухом.

Натомість посольство США, за словами жінки, вже звернулося до своїх громадян. Американців просять триматися якомога далі від епіцентру вибуху, аби не вдихати повітря звідти.

У нас одразу обірвався ліфт, (вибухова - ред.) хвиля пройшла, і затрясся будинок... Я живу на шостому поверсі. Потім все це затихло, будинок перестав хитатися, але вибухнуло вдруге, і вибуховою хвилею вибило всі вікна. Усі вікна винесло, усе зруйновано. Дуже багато людей поранені просто склом, уламками", - розповіла жінка.

Українка та студентка ліванського університету "Каслік" Ірина Карапата, яка перебувала за 5 кілометрів від місця події, розповіла, що спочатку всі подумали, що "відбулась атака Ізраїлю".

Будинок почав хитатись як від землетрусу та одразу пролунав другий потужний вибух, який заглушив вуха, а далі паніка, посипались вікна у сусідів. Перша думка — атака Ізраїлю, одразу зник інтернет, зв’язок. Коли ми вибігли на вулицю, побачили клуби червоного диму зі сторони порту", — розповіла українка про момент вибуху.

Додає, що одразу у новинах з’явилося кілька версій того, що сталося. Люди тікали та намагалися триматися на безпечній відстані від місця вибуху.

Нагадаємо: два потужних вибухи сталися ввечері 4 серпня в порту Бейрута.

В районе взрыва в Бейруте

Прем’єр-міністр країни Хасан Діаб попросив "дружні країни" надати допомогу. Таку допомогу вже запропонували Туреччина та Франція. Також про готовність допомогти заявив Ізраїль, хоча ця країна перебуває в дуже напружених відносинах із Ліваном, де значний вплив на владу має угруповання "Хезболла", яке в Ізраїлі вважають терористичним.

Зазначимо, що у порту столиці Лівану, де сталася серія потужних вибухів, перебували судна з українського Маріуполя.

Про це в Twitter повідомив співзасновник сервісу відстеження кораблів TankerTrackers.com Самір Мадані.

Два українських корабля MERO STAR і RAOUF H були недалеко від місця вибуху в порту.

Ці судна не були джерелом чогось вибухонебезпечного, крім того, що вони, швидше за все, вибухнули та погіршили ситуацію", - повідомив Мадані.

Перед цим він зазначив, що всього в порту Бейрута могли постраждати п'ять суден.

Раніше повідомляли: Силовики затримали «столичного терориста». Пряма трансляція.

Зазначимо: Ні дня повної тиші: бойовики четверту добу поспіль порушують «всеосяжне перемир’я» — штаб.

Нагадаємо, що поблизу із станцією метро Мінська таки стався вибух.