Події
6 серпня 2020
В Україні запрацювала найбільша ТЕС на лушпинні соняшника
Найбільша в Україні ТЕС «Аякс — Дніпро» на біомасі потужністю 16 МВт введена в експлуатацію у Дніпрі
news-image
Такої потужності ТЕС на біопаливі — поки єдина в Україні.
 
Про це повідомила у Facebook Біоенергетична Асоціація України, пише «Є!».

Наголошується, що ТЕС за своїми технічними та екологічними показниками може сміливо конкурувати з міжнародними аналогами.

ТЕС «Аякс — Дніпро» розміщена біля заводу з виробництва соняшникової олії «Потоки» у Дніпрі та має два парових котли (35 т/год. кожен), вироблені на підприємстві «Котлоенергопроект», а також паровий конденсаційний турбогенератор SST-300 Siemens електричною потужністю 16 МВт. Основним паливом для роботи є лушпиння соняшника.

Зазначається, що парові котли можуть працювати на різних видах біомаси: крім лушпиння та пелет із лушпиння соняшника, можна використовувати деревну тріску та відходи від вирощування, транспортування та переробки соняшника.

В Асоціації повідомили, що коефіцієнт корисної дії (ККД) котлів сягає 90 %, а діапазон регулювання навантаження: 30-110 %. Очистка від зольних відкладень здійснюється автоматично, а очистка димових газів від пилу здійснюється до рівня 20 мг/м3.

Такі проєкти дають можливість відмовитися від викопного палива та покращити екологію, а також сприяють енергонезалежності країни в цілому”, – йдеться у повідомленні.