Чи є у тварин своя релігія - спостереження вчених
Хоча собаки дивляться на своїх господарів як на божества, це ще не доводить, що вони - створіння віруючі
news-image

Жодна тварина не поклоняються, не молиться, не вірить у вищі сили, хоча деякі з них роблять ритуали. Це і наштовхнуло ряд вчених на думку, що тварини наділені духовністю, пише «Є!»  з посиланням на rz.com.           

Слони, як відомо, «оплакують» своїх мертвих. Члени сім'ї відвідують тіла померлих родичів, відчувають їх запах і торкаються до їх залишків. Є докази того, що сороки ставлять «вінки» з трави поруч з мертвими родичами. У 2018 році "скорботна» косатка несла своє мертве дитинча через крижані води моря Селиш більше двох тижнів, перш ніж нарешті відпустила його.

Навіть якщо не брати до уваги тварин здатних відчувати траур і скорботу, ці та інші приклади свідчать про те, що деякі з них усвідомлюють смерть і можуть ритуалізувати даний процес.

Вдаються до церемоній тварини і в інших аспектах життя, не пов'язаних зі смертю. Наприклад, вчений Джейн Гудолл спостерігала, як шимпанзе виконує ритуальний танець, злякавшись бурхливого водоспаду.

Існують свідоцтва того, що слони махають гілками дерев на зростаючий Місяць. Це наштовхує на думку, що Місяць має для них символічне значення.

Звичайно, це дуже складне питання. З одного боку, чому розумні й соціальні тварини не повинні відчувати страх перед грізними явищами природи або захоплення побачивши нічне небо? А з іншого - всі ці вирази «духовності» можуть бути лише плодом людської уяви. І тварини вкладають в свої дії зовсім інший сенс. Поки ми не навчимося читати їх думки, то не дізнаємося правди.

Читайте також: У Львові встановили перші котівнички для безпритульних котів.

Читайте також:Вчені дослідили геном домашніх курей і з’ясували, звідки вони походять