Події
7 серпня 2020
В Європі почалася друга хвиля коронавірусу, кордони знову можуть закрити
Через низький рівень колективного імунітету проти коронавірусу, люди будуть продовжувати активно інфікуватися ще як мінімум рік.
news-image

З середини липня в більшості країн Європи фіксують збільшення кількості інфікованих коронавірусом. Деякі уряди не приховують - починається друга хвиля пандемії COVID-19.

Як пише Obozrevatel, найбільше хворих у Румунії - 1 345 за останню добу. При цьому смертність тримається на рівні 40 випадків. Фінляндія з понеділка, 10 серпня, по 8 вересня запроваджує обмеження на поїздки для жителів країни в Бельгію, Нідерланди, а також Андорру.

Медики запевняють, що через низький рівень колективного імунітету проти коронавірусу, люди будуть продовжувати активно інфікуватися ще як мінімум рік.

Судячи з оновлених даних, збільшення кількості інфікованих в Європі почалося з середини липня. Головною причиною цього уряди низки країн називають недостатність карантинних заходів і втому населення від ряду обмежень. 

"Давайте абсолютно чітко розповімо про те, що відбувається в Європі: боюся, що серед деяких наших європейських друзів в деяких місцях ви можете побачити ознаки другої хвилі пандемії", - сказав прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон у вівторок, 4 серпня.

Практично те ж саме говорять в урядах різних країн ЄС. Так, глава профспілки лікарів Німеччини Сюзанна Йона днями заявила, що країна знаходиться на другій, невеликій хвилі зростання. А бажання повернутися до нормального життя і ігнорування соціального дистанціювання, що спостерігаються по всій Німеччині, можуть звести нанівець ті успіхи, яких вони досягли під час першої хвилі.

У Туреччині в останні дні спостерігається помітне зростання хворих на коронавірус. Особливо у великих містах. Влада країни пов'язує це з довгими вихідними, які були на честь свята Курбан байрам. Щоб попередити ще більше поширення хвороби, вулиці міст патрулюють поліцейські, які стежать за дотриманням масочного режиму серед місцевого населення.

"Носіння масок і до цього було обов'язковим у всіх місцях - від парків до громадського транспорту. А зараз до того ж за цим суворо стежать поліцейські на вулицях. Вони обов'язково зроблять вам зауваження, якщо ваша маска буде не надіта або надіта не так, як потрібно. За порушення масочного режиму в країні передбачений штраф 3 тис. лір, в переведенні на гривні це близько 12 тис. І ці штрафи не для галочки, людей дійсно штрафують, але в тому випадку, якщо людина злісний порушник і на неї не діють профілактичні бесіди. Крім того, якщо ви без маски, вас ніде не будуть обслуговувати, а вхід в супермаркети та інші магазини взагалі заборонено. У магазинах і супермаркетах встановлені санітайзери, а на вході висять плакати з написом про те, що вхід можливий тільки в масці", - розповіла співробітниця УНІАН, яка проживає в Анкарі.

Невтішні прогнози дають у французькому Міністерстві охорони здоров'я. За словами їхніх фахівців, восени або взимку Франція знову зіткнеться із другою хвилею епідемії:

В іспанській столиці Мадрид запровадили "масочний режим" і повернули обмеження на роботу нічних клубів. В регіоні Каталонії, в тому числі одному з найбільш туристичних міст Європи, Барселоні, заборонили збиратися групами понад 10 осіб і знову закликають людей не виходити з дому без поважної причини. Також там обов'язково носити маску не тільки в приміщеннях, але і на вулицях.

А ось Фінляндія з понеділка, 10 серпня, по 8 вересня запроваджує обмеження на поїздки для жителів країни в Бельгію, Нідерланди, а також Андорру. Людям, які прибувають до Фінляндії з цих країн, рекомендують залишатися на самостійному двотижневому карантині.

Грецький уряд оголосив про нічне закриття кордонів всіх сухопутних прикордонних переходів з балканськими країнами. Такі заходи, на їхню думку, покращать контроль за рухом на кордоні в денний час. 

Як ми писали, Єгипет посилив правила в'їзду для туристів. За межі курортів дозволяє в'їзд лише за наявності негативного ПЛР-тесту.

Нагадаємо, в Україні за добу на COVID захворіли 103 дитини, стало багато складних випадків. Максим Степанов вкотре закликає задуматися про відношення до карантинних правил.

До речі,  медичний експерт висловив думку, що судячи з кількості забав, ми всі швидко потрапимо у червону зону, а можливо дуже червону. Лікар радить радіти життю, відпочивати, мріяти, гуляти. Це все можна зробити без масових гулянь і з головою.

Читайте також:Поборів з батьків на засоби дезінфекції у навчальних закладах не повинно бути, - заступник голови КМДА