Світ
10 серпня 2020
Гаряча ніч в Білорусі. Фото та відео
Почали затримувати людей ще до закриття виборчих дільниць. Розганяли мітингарів, які збиралися біля виборчих дільниць в очікуванні результатів.
news-image

9 серпня відбулися вибори президента Білорусі, у яких за даними екзитполів з великим відривом переміг чинний президент Олександр Лукашенко, а його головна опонентка Світлана Тихановська набрала лише 6,8%.

За інформацією популярного білоруського порталу Tut.by почали затримувати людей ще до закриття виборчих дільниць. Розганяли мітингарів, які збиралися біля виборчих дільниць в очікуванні результатів.

Перші затримання відбулися й у Могильові та Вітебську.

Після оголошення результатів виборів за даними національного екзитполу тисячі білорусів вийшли на вулиці міст на протест із твердженням про масову фальсифікацію. Одразу після того, як закрилися виборчі дільниці в Білорусі силовики почали затримувати людей.

Протягом попередніх двох діб до виборів у Мінськ прибувала важка техніка і водомети, стягувалися війська. У Мінську сталися масштабні сутички із ОМОНом, ті задіяли рушниці із гумовими кулями, водометами.

Автомобіль ОМОНу у столиці Білорусі в'їхав у натовп протестувальників, внаслідок чого є багато постраждалих.
У деяких провінційних містах ОМОН став на бік протестувальників і опустив щити. Таку ситуацію спостерегли у містах Ліда і Пінськ.

Спершу біля стели "Місто-герой" в Мінську зібралися дуже багато людей. Вони скандували патріотичні гасла та закликали Лукашенка назвати справжні результати виборів. 

Силовики ОМОНу почали застосовувати силу до мітингувальників. Натомість побратими останніх кинулися їх відбивати – у підсумку спалахнули сутички. 

Правоохоронці почали застосувавати і шумові гранати. При тому силовики кидали їх у натовп людей, без робору. Очевидці у фейсбук-спільнотах пишуть про те, що гранатами розганяли мітингарів, які намагалися допомогти пораненим.

NEXTA передає, що є поранені і серед силовиків – одному з них розбили голову. 

У Мінську відключили міське освітлення. 

 

Жахливі кадри з Білорусі: силовики стріляють та кидають гранати

З новою силою сутички розгорнулися після того, як стало відомо, що автозак в'їхав у групу мітингувальників. Цей момент потрапив на камери, швидко поширився мережею і пробудив народний гнів.

Цілком, імовірно, що сталося це після того, як мітингувальники почали атакувати силовіків. Також люди почали виходити на проїзну частину та запалили ліхтарі. ОМОН весь час жортско розганяв людей.

Щонайменше 10 постраждалих перебувають у важкому стані. Як повідомив редактор телеграм-каналу NEXTA в ефірі телеканалу "ДОЖДЬ", вже відомо про 50 постраждалих лише у самому Мінську.

Відомо також про те, що одному чоловіку гумовими кулями розірвало грудну клітину: він у вкрай важкому стані в реанімації.

З'явилася також інформація і про першу жертву протистоянь: у Мінську нібито загинув чоловік. Однак інформація є непідтвердженою.

У провінційних містах силовики подекуди ставали на бік протестувальників. У місті Ліда, що на заході Білорусі, ОМОН опустив щити перед протестувальниками. У цьому 100-тисячному місті силовики підтримали протестувальників, які у відповідь почали скандувати: "Верым! Можам! Пераможам".

А в Жодіно під Мінськом силовики також опустили щити і перейшли на бік протестувальників. У Кобрині, що неподалік із українським кордоном, силовики також підтримали мітингарів. Опісля вони навіть обіймалися та аплодували один одному.

У Пінську глава виконкому (аналог української ОДА) вийшов на переговори з людьми. 

У МВС визнали: застосовували спецзасоби. Силовики кажуть, що були змушені вдататися до таких заходів. Про це повідомила прессекретарка МВС Білорусі Ольга Чемоданова у коментарі ТАСС

Протестувальників у відомстві назвали "учасників масових безладів". Тим часом офіційний сайт МВС Білорусі "впав" і не доступний, відповідно, офіційної заяви правоохоронних органів щодо подій поки немає.

Під ранок вулиці спорожніли

Близько третьої ночі протестувальники стали залишати вулиці Мінська. Місця, де відбулися, як зазначили в МВС "несанкціоновані заходи", залила кров.

Протестувальники у соцмережах зазначають: від неї Лукашенку вже не відмитися. Відтак по трохи протестувальники стали покидати вулиці Мінська і розходитися. Однак у соцмережах вже публікують заклики збиратися з новими силами вранці.

Активісти закликають до загального страйку і супротиву: як у Мінську, так і по всій країні.

Загалом під час протестів у Білорусі затримали понад 140 осіб – правозахисники.

Вибори у Білорусі визнали такими, що відбулися.

Читайте також:Штаб Світлани Тихановської повідомив, що вона перемогла на 20 виборчих дільницях в Мінську