Світ
11 серпня 2020
Лариса Волошина: «Сьогоднішня Білорусь - це не тільки сценарій, якого Україні вдалося уникнути. Вона - нагадування про можливе майбутнє»
Журналістка переконана, що в Україні намагаються запустити такі самі процеси, які впроваджував Лукашенко .
news-image

Розгубленість українців щодо подій в Білорусі зрозуміла. Про це пише на своїй сторінці у Фейсбук Лариса Волошина, українська телеведуча, психолог.

Кого не підтримай - скрізь стирчать московські вуха. З одного боку авторитарний упир, а з іншого - опозиціонери, які так і не визначилися в питання «Чий Крим?». Насправді, необхідно зрозуміти, що утримувати країну в совково-радянському дивосвіті Лукашенко міг тільки одним шляхом. Всі ці роки він знищував будь-який натяк на національне відродження білорусів, підміняючи його на свій фірмовий колгоспний фльор", - пише пані Лариса.

За словами журналістки, Лукашенко винищив всю національну опозицію, викинув її з політичного поля, а потім маргіналізував саму ідею необхідності виходу країни з колоніального рабства.

Іншої опозиції, крім тієї, що бігає до Москви, в Білорусі нема. Так сталося зокрема тому, що це результат цілеспрямованих зусиль Кремля і його вірного сателіта. Ми маємо підтримувати людей на вулицях. Не політиків, які не бачать іншого виходу, як утримуватися в орбіті Росії, а людей, які не хочуть більше залишатися в неволі. Щоб вони сьогодні не думали про Крим, їх рух на повалення авторитаризму приведе країну до необхідності сепаруватися від Москви", - аргументує Волошина.

Лариса Волошина переконана, що намагаючись захистити білоруську залежність Росія буде змушена вдатися до сили. 

Це поставить білорусів перед вибором. Справжнім вибором: бути вільними, чи бути комфортними для Москви. Рано чи пізно зв‘язок між Росією та неволею буде ними усвідомлений. А це зі свого боку запустить процес національного відродження", - повідомила журналістка.

Підводячи підсумки, Волошина зауважує, що фактично, сьогоднішня Білорусь - це не тільки сценарій, якого Україні вдалося уникнути. 

Вона - нагадування про можливе майбутнє. Адже в Україні намагаються запустити такі самі процеси, які впроваджував Лукашенко - нівеляція національної ідеї, маргіналізація державницької опозиції та нав‘язування приблатньонного фльору як єдино можливого образу для наслідування. Покірна, не войовнича, постійно посередині та між крапельками Білорусь - це шлях, до якого влада штовхає українців", - резюмувала експертка.

Нагадаємо, як розповів Володимир Омелян, події в Білорусі вкотре підтверджують просту тезу - жоден диктатор не готовий до демократичних виборів». Україна може і повинна стати центром Центрально-Східної Європи, а далі все піде за нашим сценарієм.

До речі, штаб Світлани Тихановської повідомив, що вона перемогла на 20 виборчих дільницях в Мінську. Напередодні ввечері після оприлюднення даних державного екзитполу Тихановська сказала, що не збирається визнавати офіційні результати виборів.

Як ми писали, 9 серпня у Білорусі пройшли вибори президента. Білоруси стояли у чергах, щоб проголосувати. За інформацією правозахисного центру "Вясна", станом на 3:00 ночі 10 серпня, більш як 140 осіб були затримані силовиками в ході протестів у різних частинах Білорусі. Зазначається, що заарештованих може бути набагато більше.

Читайте також:Варшава ініціює скликання позачергового саміту ЄС через події в Білорусі