Суспільство
10 серпня 2020
В українських школах буде нове меню і модернізовані їдальні
У документі обов’язки міністерств і відомств розписані до 2023 року.
news-image

В Україні затвердили план, за яким мають реформувати систему шкільного харчування. Про це повідомляє Освіторія.

У документі обов’язки міністерств і відомств розписані до 2023 року.

У 2020 році планують затвердити норми та порядок організації харчування учнів. Зокрема, хочуть розробити приблизні двотижневі меню із сезонними продуктами.

У вересні 2020 року повинні затвердити гігієнічні вимоги до харчоблоків шкіл.

Згодом затвердять особливості закупівель у сфері харчування учнів та методичні настанови для закладів освіти.

Упродовж 2020-2023 років планують забезпечити модернізацію їдалень у закладах загальної середньої освіти.

МОН, МОЗ, Мінекономіки та місцеві адміністрації будуть популяризувати культуру здорового харчування. Розпорядження уряд ухвалив 5 серпня.  Більше інформації — за посиланням. 

В Україні вже понад три роки планують провести модернізацію харчування у школах. У рамках цього проєкту передбачається змінити рецептуру страв за збірником Євгена Клопотенка. Кулінар розробив нові рецепти для шкільних їдалень, чим довів, що готувати смачно і корисно можна за ті ж гроші.

Раніше ми писали, що Британія оголошує війну «сміттєвій їжі» для боротьби з ожирінням. Дослідження показали, що ті, хто страждає на ожиріння або надмірну вагу, мають підвищений ризик смерті від коронавірусу або важкого перебігу хвороби.

Нагадаємо, раціон харчування повинен бути смачним, корисним і правильно збалансованим, особливо, якщо у вас підвищений рівень холестерину в крові. На своїй сторінці в Instagram лікар-дієтолог Ірина Ісаєва розповіла, які правила допоможуть вплинути на ліпідний обмін.

Також стало відомо, що у спекотну погоду зростає кількість важких харчових отруєнь, пов'язаних зі зростанням патогенної флори. Головною причиною отруєнь стають зіпсовані продукти. На своїй сторінці в Instagram нутриціолог Вікторія Четвертак розповіла, як можна уникнути розладу травлення.

До речі, український МакДональдз відмовився від пластикових стаканів. МакДональдз в Україні повністю перейшов з пластикових стаканів на паперові.

Читайте також:В уряді визначилися, як школи працюватимуть в «червоних зонах» з 1 вересня