Україна
11 серпня 2020
Україна, Польща та Литва виступили зі спільною заявою щодо протестів у Білорусі
Міністри закордонних справ наголошують, що для подальшого розвитку Білорусі необхідними є повага до основних свобод та прав людини, включаючи демократію та верховенство права.
news-image
Країни Люблінського трикутника — Україна, Польща та Литва — виступили зі спільною заявою щодо масових акцій протестів у Білорусі.

Про це повідомляє українське МЗС.

Ми глибоко стурбовані ескалацією ситуації в Білорусі після президентських виборів і закликаємо владу утриматися від застосування сили та звільнити всіх затриманих минулої ночі», — йдеться у повідомленні.

Міністри закордонних справ наголошують, що для подальшого розвитку Білорусі необхідними є повага до основних свобод та прав людини, включаючи демократію та верховенство права.

Ми впевнені, що лише шляхом діалогу поточну ситуацію можна вирішити на благо народу та держави Білорусь. За потреби, ми відкриті до будь-якої допомоги у сприянні цьому діалогові», — наголосили міністри.

Раніше на ситуацію в Білорусі відреагував президент України Володимир Зеленський. Він закликав до терпимості та відмови від вуличного насильства. А серед українських депутатів згоди щодо подій в Білорусі немає.

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. За попередніми результатами виборів, Олександр Лукашенко (він 26 років на посаді) здобув понад 80%, а в опозиційної кандидатка Світлани Тіхановської — близько 10%. Тіхановська не визнає офіційних результатів виборів президента, а також заявляє про готовність до довготривалих протестів у країні.

Незгодні з результатами люди вийшли на акції протесту в різних містах Білорусі. Силовики жорстоко придушували ці акції, застосовуючи водомети, світло-шумові гранати та гумові кулі. Влада повідомила про затримання 3 тисяч людей та поранення приблизно 50 протестувальників.

Зранку 10 серпня Слідчий комітет повідомив про відкриття кримінальних справ через масові протести. Там кажуть, що протестувальники вчиняли насильство до правоохоронців, проте про дії самих правоохоронців не згадують.

Читайте також:Володимир Омелян: «Події в Білорусі вкотре підтверджують просту тезу - жоден диктатор не готовий до демократичних виборів»

Однак ввечері 10 серпня масові акції протесту і сутички з ОМОНом поновились.

Також повідомляли про акцію солідарності з білоруським народом. Пряма трансляція.

Читайте також:Лукашенко відповів, хто відключив інтернет в Білорусі в день виборів