Події
19 серпня 2020
Брифінг Білоруського інформаційного центру по ситуації в Білорусі. Пряма трансляція
Кореспондент Єдності перебуває на брифінгу та проводить пряму трансляцію.
news-image

Зараз в Києві за адресою  Хрещатик, 2 проходить брифінг на тему "Ситуація в Білорусі: який сценарій розвиватиме Росія?". Також відбувається спілкування з учасниками онлайн.

Організатором даного заходу є Український кризовий медіа-центр Україна.

Кореспондент Єдності перебуває на брифінгу та проводить пряму трансляцію

На зв'язку з Білорусі пан Сергій. Сьогодні в Білорусі центр "Весна" мають опублікувати усі кримінальні справи, які заведено на мітингувальників. 

Валерій Калиновський, кореспондент радіо Свобода в Білорусі повідомляє, що  люди з якими він спілкувався, казали, що бачили російських військових в магазинах. Також журналіст каже, що Лукашенко постійно спілкується з Путіним. На вибори не було допущено ні міжнародну пресу ні закордонних спостерігачів. В аеропорту Мінська не пропустили представників іноземних ЗМІ. 

Зараз Лукашенко має підтримку тільки одну - від Росії.

Спікер каже, що батько Лукашенко оточений силовиками але ці силовики працюють на Росію. Війська Росії не потрібно вводити. Вони вже в Білорусі. Під виглядом навчань вони постійно знаходяться на її території. Військові літаки без проблем сідають в аеропортах Білорусі.

Росія сьогодні вже не та Росія яка була в 2014 році. Санції даються в знаки. Тому зараз Росія більше зайнята своїми проблемами: Хабаровськ наприклад. 

Перший сценарій - це поступовий спад акцій протесту. Втома, економічна ситуація, розчарування діями керівництва опозиції. Лукашенко буде балансувати. 

Другий сценарій - якщо все ж народ додавить Лукашенка і він погодиться на повторні вибори, як у нас в 2014 році. Це відбудеться тоді, коли він зрозуміє, що починає втрачати контроль над процесами в країні. Також таким чином він може просто затягнути час.  

Третій сценарій близький до український подій. Це різке загострення ситуації. Влада починає зводити лобами два протистояння в Білорусі і початинається антитерористична операція. Росія готується й до такого сценарію.

На кожен сценарій є багато нюансів та варіантів розвитку подій. 

 

Ті хто думають, що просто забравши Лукашенка все налагодиться - дуже помиляються.

Сьогодні доля східної Європи вирішується на вулицях міст Білорусі. Більще 60% населення країни хочуть жити в вільній Білорусі, непідконтрольній Росії. Тому в Білорусі є величезний потенціал поступово унезалежнюватись від Росії. 

Наша справа зараз не згущати фарби. Ми, українці, як ніхто розуміємо всі ризики і маємо демонструвати свою солідарність, пропонувати допомогу.

Спікер оголосив. що 23 серпня, напередодні Дня незалежності України о 19 годині відбудеться збір під Білоруським посольством і буде вибудовуватись живий ланцюг солідарності від посольства і до Майдану Незалежності. Акція глобальна. Приєднуються десятки Європейських країн. Такою акцією дружні держави  хочуть показати, що європейці  солдіарні і готові допомагати, бо немає нашої свободи без їхньої свободи. 

Нагадаємо, що депутати Європарламенту оголосили Лукашенка персоною нон-грата в ЄС.

Раніше у Києві проходив марш «За Вільну Білорусь!». Пряма трансляція.

Читайте також:Микола Коханівський: «Лукашенко вже як зацькований звір, може піти на крайнощі.»