Події
26 серпня 2020
Вчені вперше довели, що коронавірусом можна інфікуватися повторно. На що це впливає?
Так, у 33-річного чоловіка виявили COVID-19 через 4,5 місяця після першого інфікування. Вперше у пацієнта були легкі симптоми хвороби, нині їх взагалі немає.
news-image
Дослідники з Гонконзького університету заявили про перший підтверджений випадок повторного інфікування коронавірусом.

Про це пише The New York Times з посиланням на дослідження, яке опинилося в руках журналістів, і яке має бути опубліковане в журналі linical Infectious Diseases, передає hromadske.

Так, у 33-річного чоловіка виявили COVID-19 через 4,5 місяця після першого інфікування. Вперше у пацієнта були легкі симптоми хвороби, нині їх взагалі немає.

За словами вчених, повторно коронавірус у чоловіка виявили, коли той повернувся з Іспанії. Результати досліджень доводять, що заразився він саме COVID-19, який потрапив в його організм нещодавно в Європі.

Що це означає і до чого тут розробники вакцин

Раніше лікарі повідомляли про декілька випадків ймовірного повторного інфікування коронавірусом у США та інших країнах, але ні один з них не був підтверджений дослідженнями. Відомо, що люди, які одужали, виділяють вірусні часточки протягом тижнів, що може призвести до позитивного результату тесту за відсутності вірусу в організмі.

Але дослідники з Гонконгу тепер дослідили віруси з обидвох епізодів захворювання і виявили відмінності між ними, що дозволяє припускати, що пацієнт заразився повторно.

Нове дослідження викликає занепокоєння, оскільки це означає, що імунітет до коронавірусу в деяких людей може зберігатися лише декілька місяців. Це має велике значення для розробки вакцин.

Відомо, що коронавіруси простуди викликають повторне інфікування менше ніж через рік, але раніше експерти сподівалися, що COVID-19 буде більш схожим на коронавіруси SARS і MERS, які виробляють імунітет на декілька років. 

Відтак, цей випадок, ймовірно, матиме велике значення для вчених, які працюють над методами лікування з використанням антитіл від пацієнтів, що одужали, а також для тих, хто намагається розробити безпечну і ефективну вакцину.

Чи все так погано

Епідеміолог Джеффрі Шаман з Колумбійського університету запевнив The New York Times, що нове дослідження поки не повинне викликати надмірної тривоги, оскільки нині виявили лише один факт повторного зараження. Однак він уточнив, що все ж ризик знову інфікуватися існує.

Імунолог з Єльського університету Аккіто Івасакі, яка ознайомилася з дослідженням за запитом The New York Times, ще більш оптимістична. Вона каже, що у чоловіка, який повторно захворів, не було антитіл після першого зараження, але вони вироблялися після другого. Івасакі зазначила, що імунітет буде формуватися при кожному контакті з коронавірусом саме таким чином.

Що із вакцинами від коронавірусу у світі

Наразі у світі розробляють понад 100 вакцин від коронавірусу. Жодна з них поки не має доведеної ефективності в лікуванні коронавірусної хвороби. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, у найкращому випадку готова вакцина з'явиться до кінця 2020-го.

Попри це, країни й міжнародні об'єднання вже домовляються про купівлю вакцин, аби потім їх гарантовано мати. Приміром, Європейська комісія 31 липня попередньо домовилася з фармацевтичною компанією Sanofi про закупівлю 300 млн доз вакцини від COVID-19 у випадку, якщо її розробка увінчається успіхом. За прогнозами фірми, це може статися у червні 2021 року.

Єдиною наразі зареєстрованою у світі вакциною є російський «Спутник V» або «Гам-Ковід-Вак». Але недовіру до неї висловлюють ВООЗ, Німеччина і навіть самі росіяни: про готовність зробити щеплення «Спутник V» заявили 40% опитаних росіян, тобто менше половини.

Зазначимо, що 20 серпня в Україні вперше виявили більше двох тисяч нових випадків коронавірусу.

Також повідомляли, що пандемія змінила людей назавжди.