Iнтерв’ю
27 серпня 2020
Кіра Рудик: «Ми вимагаємо у ВРУ не визнавати результати виборів у Білорусі»
Завжди свято Незалежності святкується з гідністю, з відчуттям великого обов'язку і боргу перед тими військовими, які весь час захищають незалежність країни.
news-image

Кореспондент Єдності під час міжнародної акції #BelarusWatch у підтримку мирного протесту у Білорусі поспілкувався з Кірою Рудик, головою партії "Голос".

Кор.: Скажіть будь ласка, чому Ви сьогодні вирішили прийти та підтримати акцію #BelarusWatch?

Кіра Рудик: Сьогодні 26 число, 26 років правління Лукашенка, тому зараз і містами України, і містами світу, люди збираються для того, щоб висловити підтримку білорусам у їхній боротьбі за свободу та незалежність. Ми вимагаємо у ВРУ не визнавати результати виборів у Білорусі. Ми зареєстрували таку постанову і очікуємо на винесення її в зал для голосування.

Але я вважаю, що окрім того, що ми можемо робити як народні депутати, ми повинні робити багато чого як звичайні громадяни. Ми пам'ятаємо, як білоруси виражали нам свою підтримку під час Майдану, і ми знаємо, наскільки важливою була ця підтримка. Тому сьогодні у нас буде дим, білий і червоний, і у нас буде підсвітка Українського Дому, щоб показати, що вони не самі, і люди по всьому світу підтримують Білорусь.

Кор.: Користуючись моментом, вітаю Вас зі святом, з Днем Незалежності України. Хочу запитати Вашу думку щодо такого питання: дуже багато зараз існує суперечностей серед людей щодо організації самого свята, як святкували на Софіївській Площі, як йшли ветерани Хрещатиком. Що Ви можете сказати з цього приводу? Чи правильно були організовані святкування Дня Незалежності, висловіть свою власну думку з цього приводу, будь ласка.

Кіра Рудик: Давайте подивимося на організацію Днів Незалежності у розвинутих країнах, на яких ми плануємо бути схожими, Британію, США. Це завжди свято Незалежності святкується з гідністю, з відчуттям великого обов'язку і боргу перед тими військовими, які весь час захищають незалежність країни. Саме на цьому повинно було бути сконцентроване святкування Дня Незалежності, і якщо президент і його оточення не змогли організувати саме таке святкування, воно відбувалося завдяки людям, які вийшли на вулицю.

Кор.: Яке Вам святкування ближче було?

Кіра Рудик: Я стояла поруч з колонами і махала, звичайно, маршу захисників.

Кор.: Дякую Вам за відповіді.

Нагадаємо, жоден диктатор не повірить, що проти нього повстав власний народ, - Віталій Чепинога. У диктаторів сурова доля. Єдиний вихід у диктатора такий: самому померти, доки не вбили.

До речі, депутати Європарламенту оголосили Лукашенка персоною нон-грата в ЄС. Євродепутати засудили арешти та акти насильства і тортур проти мирних демонстрантів та закликали до всебічного розслідування цих злочинів.

Також стало відомо, за словами Лариси Волошиної, сьогоднішня Білорусь - це не тільки сценарій, якого Україні вдалося уникнути. Вона - нагадування про можливе майбутнє. Журналістка переконана, що в Україні намагаються запустити такі самі процеси, які впроваджував Лукашенко.