Політика
28 серпня 2020
У Чернівцях депутати не хотіли бути у «червоній зоні» і послабили карантин. Тепер їм загрожує до 3 років в'язниці
25 серпня міськрада Чернівців на позачерговому засіданні вирішила не погодитися з Держкомісією.
news-image
25 серпня депутати Чернівецької міської ради на позачерговій сесії вирішили не погодитися з рішенням Держкомісії, яка віднесла місто до «червоної зони» за рівнем поширення коронавірусу, і послабили карантин. Тепер поліцейські порушили через це кримінальну справу.

Про справу повідомили у Нацполіції Чернівецької області.

Нагадаємо, що 20 серпня Держкомісія з питань ТЕБ і НС змінила поділ України на зони відповідно до епідеміологічної ситуації. До «червоної зони» тоді потрапили Чернівці. Нові правила у місті мали запрацювати з 24 серпня.

Однак 25 серпня міськрада Чернівців на позачерговому засіданні вирішила не погодитися з Держкомісією. Депутати дозволили роботу громадського транспорту, ринків, торгово-розважальних центрів, кафе, ресторанів, шкіл і садочків з дотриманням протиепідемічних заходів.

Зазначимо, що за новим розподілом зон, ухваленим 27 серпня, ситуація у місті з коронавірусом не покращилася і з 31 серпня Чернівці продовжуватимуть перебувати у «червоній зоні».

27 серпня у поліції повідомили, що такі дії міських депутатів можуть спричинити поширення захворювання та збільшити кількість людських жертв. Відтак правоохоронці порушили кримінальне провадження за частиною 1 статті 325 (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням). Санкція статті передбачає штраф, арешт до 6 місяців, позбавлення волі до трьох років, або ув'язнення на такий самий термін.

У поліції наголосили, що рішення міськради послабити карантин суперечить Конституції та законам.

Також правоохоронці закликали політиків не маніпулювати епідемічною ситуацією в області, не ухвалювати неправомірних популістичних рішень і не використовувати ім’я поліції у своїх політичних цілях.

Буковинські поліцейські дотримуються політичної нейтральності і у своїй діяльності є незалежними від рішень, заяв чи позицій політичних партій та громадських об’єднань», — наголошують поліцейські.

Громадян вони просять з розумінням ставитися до вимушених карантинних обмежень, не легковажити своїм здоров’ям і життям та не наражати на небезпеку інших.

Як визначають, що в якій зоні?

На засіданні уряду 12 серпня на прохання Міністерства охорони здоров’я затвердили три критерії, за якими визначають рівень епідеміологічної загрози:

  • завантаженість ліжок у лікарнях для госпіталізації пацієнтів з COVID-19 становить більш як 50%;
  • середня кількість тестувань методом ПЛР та ІФА менше ніж 24 на 100 тисяч населення протягом останніх 7 днів;
  • рівень нових хворих на 100 тисяч населення — тобто нові випадки на 100 тисяч населення за 14 днів.

Для того, щоб регіон жив у режимі «зеленої зони», середня кількість ПЛР-тестувань має бути не менша, ніж 24 на 100 тисяч населення за 7 днів. А показник захворюваності на COVID-19 за 14 днів не повинен перевищувати 40 випадків на 100 тисяч населення.

Якщо рівень завантаженості ліжок по регіону становить 50 і більше відсотків 5 днів поспіль, то на території всього регіону встановлюватимуть «помаранчевий рівень» епідеміологічної небезпеки, якщо понад 70% — «червоний рівень» на території всієї області.

Рішення по послаблення «червоного», «помаранчевого» та «жовтого» рівнів розглядатимуть не раніше, ніж через 14 днів (саме стільки триває інкубаційний період коронавірусу).

Нагадаємо, в Україні сьогодні зафіксовано 2438 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19.

Також повідомляли, що у МОЗ допустили повернення жорсткого карантину в Україні.

Читайте також:Богдан Данилишин: «2020 рік від самого початку не був схожим на попередні»