Суспільство
28 серпня 2020
Чому чоловіки помирають від коронавірусу частіше за жінок? Уже є принаймні одна робоча гіпотеза
Серед загиблих від ускладнень, пов’язаних із COVID-19, близько 60% складають чоловіки.
news-image
Однією з причин більшої смертності чоловіків від коронавірусної інфекції порівняно з жінками може бути особливість імунної реакції останніх на COVID-19. Дослідники зі США виявили, що в жінок старшого віку імунітет активніше бореться з вірусом, ніж у чоловіків, повідомляє hromadske.

Утім поки що це лише попередні результати на невеликій вибірці пацієнтів, пишуть автори дослідження в науковому виданні Nature.

Серед загиблих від ускладнень, пов’язаних із COVID-19, близько 60% складають чоловіки. Останні дослідження вказують на різницю у смертності від коронавірусу в різних статей. Утім учені поки не мають єдиної думки, чому так відбувається.

Навіть існує твердження, що через фактор психологічного тиску чоловіки схильні сприймати коронавірус як меншу загрозу. Як наслідок, вони часто ігнорують правила безпеки, як-от носіння маски, ще більше наражаючи себе на ризик зараження й ускладнень COVID-19.

Що з'ясували?

Акіко Івасакі зі Школи медицини Єльського університету із колегами зосередився на одному факторі — імунній реакції організму пацієнтів із коронавірусною хворобою. Дослідники проаналізували зразки 98 пацієнтів, у яких хвороба протікала в легкій формі, а тому вони не отримували імуномодуляторів, які б штучно зміцнили їхню імунну систему.

З’ясувалося, що в організмі жінок активніше виробляються Т-лімфоцити — це клітини імунної системи, які допомагають організму боротися з вірусом. У чоловіків же вони були менш активними — причому з віком імунна реакція організму з використанням Т-лімфоцитів слабшала ще більше.

Крім того, в чоловіків виявили підвищену концентрацію цитокінів. Вони також є частиною імунної системи, але у великих концентраціях призводять до так званого «цитокінового шторму» — тоді імунна система людини починає боротися з клітинами організму. Це явище також пов’язують із окремими смертельними випадками COVID-19.

Що це означає?

Результати дослідження вказують на можливе пояснення відмінної смертності від COVID-19 у чоловіків та жінок, а також слугують важливою основою для формування різних залежно від статі підходів до лікування коронавірусної хвороби», — висновують автори.

Приміром, якщо організм чоловіків із COVID-19 виробляє менше Т-лімфоцитів, це потрібно враховувати при складанні курсу лікування. Утім дослідження Івасакі й колег має два суттєві обмеження: вибірка пацієнтів надто низька (98 людей), а їхній середній вік — надто високий (близько 60 років).

Тому говорити про остаточні висновки ще рано. Можливо, відмінності в аналізах чоловіків і жінок були обумовлені саме віком (відомо, що смертність від COVID-19 серед людей похилого віку вища).

Крім того, ще один із чинників, який автори дослідження не врахували, — це наявність зайвої ваги. Останнє дослідження, зроблене на замовлення Світового банку, виявило, що люди з ожирінням мають ризик померти від COVID-19 на майже 50% частіше, ніж люди з нормальною вагою.

Зазначимо, що у МОЗ допустили повернення жорсткого карантину в Україні.

Також повідомляли, що третина дітей у світі не змогла перейти на дистанційну освіту - ЮНІСЕФ.

Читайте також:Протест проти заборони в'їзду іноземців в Україну. Пряма трансляція