Суспільство
4 вересня 2020
Олеся Яхно: «Україну можуть позбавити безвізу»
Поступовий розворот України в зворотному напрямку від цивілізованих правил не зможе залишатися непоміченим.
news-image

Україну можуть позбавити безвізу, про це пише Олеся Яхно кандидат політичних наук.

Думаю, багато хто звернув увагу на слова глави представництва ЄС в Україні Матті Маасікаса з приводу значущості в двосторонньому співробітництві (в тому числі для безвізового режиму) збереження незалежності антикорупційних органів. До цього була заява послів G7. Дослівно в Twitter-акаунті Маасікас написав: «Боротьба з корупцією за допомогою сильних і незалежних інституцій є центральною частиною співробітництва між ЄС та Україною в сферах від безвізового режиму до макрофінансової допомоги. Ці принципи (висловлені G7 - ІФ-У) також необхідно застосувати, коли український парламент призначає представників для вибору нового керівника САП »", - пише політолог.

Фактично глава представництва ЄС в Україні нагадує про умови безвізу і неприпустимість спроб демонтажу антикорупційної інфраструктури.

І не дарма. В тому сенсі, що є питання до того, як йде призначення членів конкурсної комісії, яка обиратиме нового Антикорупційного прокурора. Але, допускаю, що не тільки це питання викликає побоювання, і може послужити приводом для постановки питання про умови, які зробили можливими отримання безвіза. Є й ряд інших факторів, які точно не працюють в напрямку збереження та посилення співпраці з ЄС. А саме: Рішення КС про незаконність призначення директора НАБУ Артема Ситника. Практика, що стала вже масовою, підпалів будинків та автомобілів - колишнім політикам / чиновникам і антикорупційним розслідувачам / активістам. Тиск на «Прямий канал», майно якого, судячи з усього, намагаються заарештувати під приводом псевдорбвіненій, і потім продати. ДБР, як ми знаємо, звернулося в Печерський суд за дозволом провеленія обшуків на телеканалі", - додала пані Олеся.

Політичний експерт допускає, що ДБР (в згоді з ОП) намагається паралізувати роботу опозиційного каналу, і далі через АРМА продати майно і поміняти менеджмент на лояльний до влади.

Такий поступовий розворот України в зворотному напрямку від цивілізованих правил не зможе залишатися непоміченим. Здавалося, такі практики, як переслідування опозиційних ЗМІ і підпали майна - давно в минулому. Але немає, як бачимо, через тривалу перерву - вони повертаються. Якщо комусь у владі здається, що це може залишитися поза увагою, то це не так - чому підтвердження заяви послів G7 і глави представництва ЄС в Україні. ЄС не надав би Україні безвізовий режим, якби бачив авторитарні тенденції. І якщо тенденція на згортання базових демократичних цінностей триватиме, це неминуче призведе до питання про призупинення безвізового режиму, як і припинення зовнішньої допомоги", - стверджує експерт.
Чинній владі треба займатися не гонитвою за опонентами. І не відкотом до окремих старих практик, позбавляючи сенсу тим самим значущі результати свого попередника. А позначити 2-3 реалістичні завдання в продовження розвитку України, і на цьому концентрувати зусилля свої зусилля", - резюмувала політолог.