Події
9 вересня 2020
Ірина Чулівська про нові законопроекти від «слуг народу»
В законопроектах є норми, які можуть порушити права людини і їх потрібно доопрацювати.
news-image
Народні депутати хочуть зобов'язати інтернет-провайдерів встановити у себе спеціальні технічні засоби для збору даних користувачів, а також дозволити правоохоронцям в рамках обшуку доступ до смартфонів і комп'ютерів. Тобто, без санкції судді, правоохоронці зможуть вимагати інформацію по всіх ваших дзвінках і діях в інтернеті.
 
Про це на своїй сторінці в ФБ написала керівник громадської організації «Лабораторія цифрової безпеки» Ірина Чулівська.
 

Ніколи такого не було, і от знову.

Депутати хочуть зобов'язати інтернет-провайдерів встановити у себе спеціальні технічні засоби (ми називаємо їх "чорні коробочки") для збору даних користувачів, а також дозволити правоохоронцям в рамках обшуку доступ до наших особистих смартфонів та комп'ютерів. 1 вересня члени Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності на чолі з Денисом Монастирським зареєстрували пакет законопроектів на підвищення ефективності боротьби з кіберзлочинністю та забезпечення дотримання санкційного режиму (№ 4002, №4003, №4004), - зазначає Ірина Чулівська.

 
На сайті організації сказано, що на початку вересня цього року члени комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності на чолі з Денисом Монастирським внесли в парламент законопроекти про боротьбу з кіберзлочинністю і про дотримання режиму санкції (законопроекти № 4002, №4003, №4004).
 
Якщо за ці ініціативи проголосує парламент, то в українському законодавстві з'явиться нова міра забезпечення кримінального провадження як термінове зберігання інформації і нове для нас поняття «електронне доказ». Крім цього, в законопроекті №4002 сказано, що можна отримати до 8 років в'язниці з позбавленням права займати посади якщо порушення режиму санкції перевищило 6,3 млн грн (нова ст. 209-2 Кримінального Кодексу України).
 
Зазначимо, що такі нововведення потрібні для виконання міжнародних зобов'язань України щодо впровадження у себе положень Конвенції про кіберзлочинність.
 
За даними коаліції «За вільний Інтернет», в законопроектах є норми, які можуть порушити права людини і їх потрібно доопрацювати.