Події
18 вересня 2020
Акція пам'яті Георгія Гонгадзе і убитих українських журналістів. Пряма трансляція
Кореспондент Єдності також присутній на акції та проводить пряму трансляцію.
news-image

Зараз в Києві на Майдані Незалежності проходить акція пам'яті вбитого журналіста Георгія Гонгадзе та українських журналістів, які загинули через виконання своїх професійних обов’язків. 

Кореспондент Єдності також присутній на акції та проводить пряму трансляцію

16 вересня виповнилось 20 років від дня викрадення та вбивства українського журналіста Георгія Ґонґадзе. Жорстокий злочин, а також опубліковані невдовзі так звані «плівки майора Мельниченка», які дали підстави підозрювати у причетності до вбивства тодішнього Президента України Леоніда Кучми, збурили професійну спільноту та суспільство і спровокували масові протести, які згодом переросли в акцію «Україна без Кучми». Та попри тиск громадянського суспільства і міжнародних організацій крапку в цій справі не поставлено.

Хоча виконавців злочину було названо та засуджено, замовників досі офіційно не встановлено. А один з виконавців, ексгенерал МВС Олексій Пукач, засуджений за статтею замовне вбивство до довічного ув'язнення, проте може вийти на свободу, якщо касаційний суд пом'якшить йому покарання. Адже в січні 2018 року суд уже перерахував йому відбутий термін позбавлення волі згідно з так званим «законом Савченко». Розгляд касаційної скарги триває вже близько чотирьох років.

Таким чином представники ЗМІ та правозахисники хочуть привернути увагу правоохоронців і нагадати владі про необхідність ефективного і повного розслідування цих справ.

З 2014 по 2020 роки зафіксовано 2040 порушень свободи слова, побиття погрози агресія щодо журналістів, зазначають спікери.

На жаль, смерть Гонгадзе – не єдиний насильницький злочин проти журналістів. За роки незалежності в Україні було вбито майже 70 журналістів. Винуватці у більшості випадків – не названі. Ми зберемося, щоб нагадати владі про необхідність ефективного і прозорого розслідування цих справ», – кажуть організатори акції.

Координатор премії імені Георгія Гонгадзе зачитала звернення правозахисних організацій з приводу нерозкритого вбивства журналіста вже протягом 20 років.

На акції також присутні та є спікерами журналіст та телеведучий Єгор Чечеринда, головна редакторка "Української правди" Севгіль Мусаєва, Олександра Романцова, виконавчий директор ГО « Центр Громадянських Свобод».

В голові не вкладається як генерал МВС може душити журналіста. Особисто сам ременем. Мученицька смерть. Ворогу не побажаєш...Поки живі фігурнати ми не дізнаємо замовника. Це прізвище на слуху, але в суді ця людина не буде покарана. Нажаль...", - сказав Єгор Чечеринда

На акції присутній Степан Хмара - український політик, правозахисник, довголітній політв'язень радянських концтаборів, народний депутат України. Він розповів:

Кравченко створив ескадрони смерті для журналістів, бізнесменів. Він бандит і але Кучмі він був потрібний, наслідки чого ми пожинаємо досі. Дуже жаль, що великі гроші одних залякують а других купують. Кучма це ж очевидно замовник. Всі плівки є. Все зрозуміло. Для розголосу розслідування потрібна активна журналістська спільнота. А зараз журналісти не дуже цікавляться цим процесом, вони пасивні. І це дуже сумно.

В Справі Шеремета теж все сфабриковано. А невинні люди вже рік несуть покарання. Наша корумпована влада витворяє страшні речі. Суспільство мають заводити журналісти. Вона на передовій у боротьбі за правду. Від них залежить чи далі ми будемо в цьому багні копирсатися.

Головна редакторка "Української правди" Севгіль Мусаєва зазначила, що молоде покоління не знає імені та особистості Гергія Гонгадзе. Тому зараз потрібно нагадувати, розповідати, не забувати внесок журналіста, який виміряний його життям, в розвиток України як незалежної держави та української журналістики.

Журналісти - це п'ята гілка влади. Чому журналістів переслідують розповіла Олександра Романцова.

Також повідомляли про урочисте відкриття меморіальної дошки Георгію Гонгадзе. Пряма трансляція.

Раніше Луценко розповів про роль Кучми у вбивстві Гонгадзе

Радимо почитати: Українські політики, які загинули від вогнепальної зброї (інфографіка).

Читайте також:Чотири роки тому загинув журналіст Павло Шеремет