Суспільство
25 вересня 2020
Уляна Супрун: «Верховна Рада має повернути “пакунок малюка”»
Як зауважила Супрун, свій бебі-бокс батьки отримували одразу в пологовому, без жодних довідок та оббивання порогів державних установ в різних кінцях міста.
news-image

Верховна Рада має повернути “пакунок малюка” — програму допомоги сім’ям, в яких народилася дитина. Минулого тижня народні депутати прийняли в першому читанні законопроєкт №3006а. Про це пише Уляна Супрун, лікарка, громадська діячка.

Дуже важливо, щоби наступне голосування пройшло так само успішно та немовлята знову отримували свої бебі-бокси. “Пакунок малюка” був однією з найбільш успішних урядових програм за минулі два роки, передусім, завдяки зусиллям Volodymyr Groysman та Олександра Саєнка. Кожна сім’я, в якій народжувалася дитина, отримувала в пологовому будинку набір найбільш необхідних речей для немовля та мами на перший час. Крім того, у пакунку були матеріали для раннього розвитку дитини і корисна інформація для батьків — зокрема про вакцинацію", - пише пані Уляна.

Як зауважила Супрун, свій бебі-бокс батьки отримували одразу в пологовому, без жодних довідок та оббивання порогів державних установ в різних кінцях міста.

На жаль, “пакунки малюка” спіткала доля, яка часто дістається корисним ініціативам при зміні влади, — її згорнули. Детально про цю ситуацію ми писали тут: https://bit.ly/2G2c6Yh Тяглість та системна робота — цінності й навички, які ще не вкорінилися в українських інституціях, але без яких неможливо побудувати ефективне державне управління. Замість бебі-боксів уряд запустив пілотний проєкт — батькам почали видавати допомогу грошима. П'ять тисяч гривень на банківську картку, які можна витратити у спеціально визначених магазинах. Ось перелік: https://bit.ly/3hXdqca Прийти в магазин та самому щось там вибрати наразі можна в Києві і кількох поодиноких містах. У більшості міст та сіл доступні лише онлайн-магазини. А ось алгоритм, за яким можна отримати кошти: https://bit.ly/3iRjSTc І це ще той челендж: батькам чи опікунам дитини треба було оформити картку в банку, зібрати копії документів, а потім відвідати районне управління соцзахисту", - додала лікар.

Тепер є відгуки батьків, які намагалися втілити це на практиці. І вони ще більш невтішні. 

Епопею процедури регулярно описує Anton Senenko — саме регулярно, бо їхня сім’я двічі була в управлінні соцзахисту, сиділи в чергах та переписували заяви. Просто почитайте це: https://bit.ly/3mHb7O5 Для повної картини можна ще почитати окремий опис реалізації програми в селах: https://bit.ly/2HjjgI4 Цього хаосу можна було б уникнути завдяки компетентній та системній роботі. Нагадаю, що проблема з пакунками малюка виникла через те, що уряд не зміг забезпечити плавний перехід у проведенні закупівлі. Спочатку бебі-бокси для України закуповувала міжнародна організація. Потім з 2020 року цю ініціативу делегували централізованій закупівельній організацій (ЦЗО). Однак, Міністерство соціальної політики України , які мали передати документи в ЦЗО для старту закупівельного процесу, тягнули так довго, що бебі-бокси почали закінчуватися в регіонах.

Пані Уляна переконана, що уряд просто згорнув програму. А на заміну запропонував безнадійну ініціативу. 

Законопроєкт №3006а поверне “пакунки малюка”. Він передбачає, що в 2020 році їх знову закупить міжнародна організація. Але вже у 2021 Україні знову треба буде організувати закупівлю власними силами. І тут необхідно врахувати всі помилки. Передусім — уряду якомога швидше передати можливість розпочати закупівлю товарів для бебі-боксів незалежній закупівельній агенції — ЦЗО. Враховуючи час, який їм знадобиться, щоби провести прозорі тендери та обрати компанії, які постачатимуть якісні товари за оптимальними цінами. Дуже важливо, щоб закупівлю проводила саме незалежна закупівельна організація. Бо якщо Міністерство соціальної політики вирішить це закуповувати самостійно, то ми матимемо справу з великими корупційними ризиками. Адже якщо йдеться про такі масштабні та соціально важливі програми, то дуже важливо розділяти повноваження визначати необхідні товари для закупівлі та саме проведення тендеру між різними інституціями. Інакше в українських реаліях виникає велика спокуса виписувати те, що ти купуєш, під тих, хто це має поставити", - резюмувала експертка.

Нагадаємо, ми писали як отримати кошти замість «Пакунку малюка»: роз'яснення Мінсоцполітики. Батькам треба буде звернутися до ПриватБанку та укласти з ним договір.

Також радимо переглянути 5 тисяч гривень замість бебі-боксів: як це працюватиме. То держава робила новому громадянинові подарунок, взявши увесь клопіт з придбанням і доставкою на себе. А тепер про це доведеться подбати батькам.

Раніше ми повідомляли, що вміст «пакунків малюка» переглянуть, а процедуру закупівлі змінять.