Світ
25 вересня 2020
Призовий фонд Нобелівської премії збільшили до мільйона доларів
Фонд Нобеля виділяє грошові призи для переможців премії ще з 1901 року.
news-image

Цього року лауреати Нобелівської премії зможуть отримати по 10 млн крон (приблизно 1 мільйон доларів) призових коштів. Це означає, що кожен із переможців отримає на 110 тисяч доларів більше, аніж нобеліанти минулого року.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на главу фонду Ларса Хейкенстена, пише Громадське.

Всього суму грошового призу збільшили на 1 млн крон (приблизно 110 тисяч доларів). Причина проста — у фонді кажуть, що зараз мають більш стабільний капітал, ніж раніше. 

Фонд Нобеля виділяє грошові призи для переможців премії ще з 1901 року. Для цього засновник премії Альфред Нобель залишив фонду близько 31 мільйона крон (це 94% всіх його заощаджень).

Розмір призу змінювався з часом, залежно від фінансової ситуації в організації. Перші виплати переможцям премії досягали всього 150 тисяч крон (майже 17 тисяч доларів). У 1981 році приз вперше досяг мільйону крон, а минулого року склав 9 млн крон (приблизно 890 тисяч доларів).

Що треба знати про Нобелівку?

Нобелівська премія — міжнародна нагорода, якою щорічно відзначають за видатні наукові дослідження, винаходи та внесок у розвиток суспільства. Всього у премії п’ять категорій: «фізика», «хімія», «медицина або фізіологія», «література» та «премія миру». 

Потрапити до списку Нобельських лауреатів доволі складно. Кандидата мають право рекомендувати тільки чинні та колишні члени норвезького Нобелівського комітету, радники, призначені Нобелівським інститутом, члени національних парламентів та урядів різних країн, члени Міжнародного арбітражного суду в Гаазі, а також лауреати Нобелівських премій.

Цього року нагородження заплановане на 9 жовтня, вперше в історії воно відбудеться в режимі онлайн.

Нагадаємо, Time оголосив список найвпливовіших людей року: з засновниками BlackLivesMatter і без Путіна. Серед політиків у список потрапили президент США Дональд Трамп, голова КНР Сі Цзіньпін, а також Ангела Меркель, Джо Байден та Ненсі Пелосі.

Як ми писали, Тріумф HBO і вимушений онлайн: у США оголосили переможців 72-ої телевізійної премії «Еммі». Ведучий і нечисленні гості перебували в спортивному комплексі «Стейплс-центр» у Лос-Анжелесі, тоді як більшість номінантів приймали нагороди просто з дому.

До речі, «Оскар» змінює вимоги до фільмів, які претендуватимуть на премію. Вони стосуються статі, гендеру та раси. З 2024 року фільм, який хоче претендувати на номінацію «Найкращий фільм», має відповідати щонайменше двом новим критеріям. Для інших номінацій правила не змінюють.