Суспільство
29 вересня 2020
В Україні День пам'яті жертв Бабиного Яру
Масові розстріли мирного населення в урочищі Бабин Яр у Києві, вчинені нацистами у 1941-1943 роках, - один із найжахливіших символів Голокосту.
news-image

За роки Другої світової війни у Бабиному Яру полягло від 100 до 150 тисяч осіб. Усі подробиці зібрали журналісти Главком.

Сьогодні Україна вшановує пам'ять жертв Бабиного Яру. Масові розстріли мирного населення в урочищі Бабин Яр у Києві, вчинені нацистами у 1941-1943 роках, - один із найжахливіших символів Голокосту.

29-30 вересня 1941 року в урочищі Бабин Яр нацисти розпочали масові розстріли цивільного населення Києва. Загалом із 29 вересня по 11 жовтня 1941 року есесівці вбили майже все єврейське населення міста – понад 50 тисяч чоловіків, жінок, дітей. Тільки в перші два дні розстрілів було вбито майже 34 тисяч людей. 1, 2, 8 і 11 жовтня розстріляли тих, хто не з’явився за наказом, – ще близько 17 тисяч осіб.

Передумовою до проведення акції була відверта брехня про участь євреїв у мінуванні та вибухах на Хрещатику, внаслідок яких загинули чимало солдатів і офіцерів вермахту. Місцем масових розстрілів було обрано Бабин Яр – балку на північному заході Києва довжиною у два з половиною кілометри, яка місцями сягала 50-метрової глибини. Наприкінці вулиці влаштували ворота, за які людей пропускали групами по 30-40 осіб. Попередньо їх примушували роздягатися, відбирали особисті речі, потім поліцаї дубинками гнали жертв до проходів у насипах на краю яру. На протилежному боці сиділи кулеметники. Тіла розстріляних скочувалися по укосу на дно. Після того, як рів заповнювався 2-3 шарами трупів, зверху їх присипали землею.

Загалом за роки Другої світової війни у Бабиному Яру, за різними оцінками, полягло від 100 до 150 тисяч осіб – євреїв, ромів, караїмів, радянських військовополонених, учасників українського націоналістичного руху опору, пацієнтів психіатричних лікарень та представників інших національних чи соціальних груп, яких окупанти вважали «зайвими». Розстріли в Бабиному Яру тривали аж до визволення Києва від окупантів.

День пам'ять жертв Бабиного Яру відзначається в Україні на державному рівні та є свідченням того, що в колективній пам’яті народу подібні скорботні події не мають жодних часових проміжків і будь-яких термінів. 

Нагадаємо, жоден диктатор не повірить, що проти нього повстав власний народ, - Віталій Чепинога. У диктаторів сурова доля. Єдиний вихід у диктатора такий: самому померти, доки не вбили.

До речі, депутати Європарламенту оголосили Лукашенка персоною нон-грата в ЄС. Євродепутати засудили арешти та акти насильства і тортур проти мирних демонстрантів та закликали до всебічного розслідування цих злочинів.

Також стало відомо, за словами Лариси Волошиної, сьогоднішня Білорусь - це не тільки сценарій, якого Україні вдалося уникнути. Вона - нагадування про можливе майбутнє. Журналістка переконана, що в Україні намагаються запустити такі самі процеси, які впроваджував Лукашенко.

Читайте також:Уляна Супрун розповіла чим небезпечна втрата довіри до влади