Iнтерв’ю
1 жовтня 2020
Руслан Марцінків: «Червона зона у місті могла знищити малий та середній бізнес»
Кореспондент Єдності поспілкувався із мером Івано-Франківська, Русланом Марцінківим.
news-image

Кореспондент Єдності поспілкувався із мером Івано-Франківська, Русланом Марцінківим.

Кор.: Суд з Кабміном щодо оголошення червоної зони в Івано-Франківську. Як виникла ідея подати в суд, на якому етапі справа?

Руслан Марцінків: Ідея виникла, коли Конституційний суд назвав карантин незаконним, адже він обмежує права та свободи українців. Крім того, «червона зона» у місті могла знищити малий та середній бізнес. Ми не могли допустити цього, адже маємо допомагати їм втриматися на плаву у цей нелегкий час. Адже це – робочі місця та добробут тисяч сімей нашого міста і всієї України. Крім того, значна частина бюджету міста формується саме від надходжень з діяльності таких підприємців. Тому зараз маємо дві позовні заяви - їх розгляди призначені на 21 та 22 жовтня цього року.

Кор.: Бізнес в період карантину. Чи зустрічалися з вами представники місцевого бізнесу? На вашу думку чи варто відкривати ресторани та салони краси в червоній зоні карантину?

Руслан Марцінків: Я й зараз продовжую такі зустрічі. Щодня відвідую одне з місцевих підприємств. Щоб розуміти як вони працюють та які у них проблеми. Карантин вплинув на все місто, але найбільше – на його підприємців. Так склалося, що самі ж підприємці вважають наше місто найкращим для того, щоб починати власну справу. І ми підтримували бізнес як могли. В часи дії карантинних обмежень скасували єдиний податок для 1 групи на 2 місяці, для 2-ї – на 1 місяць. Також суттєву пільгу до кінця року отримала дрібнороздрібна торгівля. Крім того, у нас працює програма «Купуй івано-франківське», яка популяризує місцевий продукт. Зараз організовуємо ярмарок для місцевих підприємців та виробників. Одним словом, працюємо разом і намагаємося сприяти, щоб бізнес відчував цю підтримку.

Кор.: Навчання в школах почалося із зсувом у часі майже на місяць, які наслідки можуть бути для освітньої сфери? Ви, як батько, як ставитеся до дистанційної освіти?

Руслан Марцінків: Мій син вчиться вже на другому курсі університету. До дистанційної освіти ставлюся спокійно – це майбутнє, яке прийшло до нас у такий несподіваний момент. Та все ж важливим залишається спілкування з однолітками – адаптація людини у соціумі. Тому думаю, що нам варто розвивати цей напрям, поєднувати його зі стаціонаром та робити таке навчання зручним і для студентів, і для викладачів. Щодо шкіл – все ж вважаю, що там варто залишати навчання у традиційнішій формі. Адже згадуючи себе в школі, можу сказати, що дистанційне б не пройшло (сміється). Проте зараз інший час та інші діти.

Кор.: Яка ситуація з дотриманням карантину в Івано-Франківську чи все виконується і якщо ні, то чи штрафують людей за порушення?

Руслан Марцінків: Ну перш за все, не я штрафую за порушення карантину. Це повноваження правоохоронних органів. Чи штрафують вони людей – краще запитати у них. Але я все ж прихильник того, що нам треба навчитися жити з цим вірусом. І карантинами та штрафами ми нічого кардинально не вирішимо. Особливо це стосується підприємців, більшість з яких сиділи на карантині майже 3 місяці й тепер знову повертати їх в нього – вирок для більшості з них.

Кор.: Скільки часу може витримати економічно місто в "червоній зоні" з дотриманням всіх карантинних обмежень?

Руслан Марцінків: Важко відповісти на це запитання. За два місяці жорсткого карантину місто втратило 150 млн грн. Та дуже сподіваюся, що нам все ж не доведеться дізнатися скільки зможемо витримати в «червоній зоні».

Нагадаємо, як писали Washington Post: В Одесі всім начхати на маски, місто стає гарячою точкою COVID-19 в Європі. Безконтрольне літо в Одесі дало початок стрибку випадків зараження в Україні, яка стає ще однією гарячою точкою COVID-19 в Європі.

Як ми писали, в Києві відбулася акція протесту проти карантину та носіння масок. Пряма трансляція. Кореспондент Єдності перебуває на акції протесту та проводить пряму трансляцію.

До речі, в Україні зафіксовано 4 027 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19. Це антирекорд кількості нових хворих за добу.