Світ
1 жовтня 2020
США варто тиснути на Росію до повної відмови Кремля від агресивної зовнішньої політики – експерти
Понад шість років міжнародне співтовариство закриває очі на пряму і безпосередню відповідальність Москви за збройну агресію і багатовекторну війну проти України.
news-image

Сполученим Штатам Америки і дружнім країнам час перестати марно сподіватись на метаморфозу президента РФ Володимира Путіна і почати докладати зусилля для досягнення демократичних змін в Росії і відмови Кремля від агресивної зовнішньої політики шляхом створенням певних умов, пишуть для ZN.UA експерти Direct Initiative International Centre for Ukraine Роман Сон і Аріяна Гіць та голова Мережі Захисту Національних Інтересів АНТС Ганна Гопко.

«Сполучені Штати та інші дружні уряди мають достатньо засобів спонукати демократичні зміни в Росії: від підтримки організацій, які відстоюють демократію й права людини, сприяння поневоленим національним спільнотам, до боротьби із відмиванням злочинних коштів російського походження на Заході. Існує предостатньо інших засобів добитися створення умов, коли у Кремля не залишатиметься інших шляхів поведінки, аніж припинити свою агресивну зовнішню політику», - пишуть автори.

На думку експертів, американський уряд може сприяти досягненню через розслідування діяльності російських олігархів та організацій, які ведуть підривну діяльність в якості неофіційного крила російського уряду, а також інших співучасників агресивної, диверсійної діяльності Кремля на Заході.

Крім того, Росія має бути визнана державою, що підтримує тероризм, а російські окупаційні адміністрації в Криму та Донбасі, як і ПВК «Вагнера» - визнані терористичними організаціями, вважають експерти.

Вони також закликають накласти санкції на всіх російських чиновників, причетних до грубих порушень міжнародного права. «Відповідальні за військові злочини мають бути оголошені військовими злочинцями і в разі затримання передані Міжнародному Кримінальному Суду для здійснення правосуддя», - додають автори.

У США також є повне право вимагати від Москви неухильного дотримання Статуту ООН. Санкції, що застосовуються до Росії, повинні бути пропорційні тяжкості її порушень міжнародного права, і нарощуватися до часу, поки Кремль не відмовиться від злочинного політичного курсу.

Експерти нагадали, що Москві вдалося розширити свою руйнівну діяльнысть щодо інших держав через те, що агресивні дії Росії не зустрічали належного стримування.

«Понад шість років міжнародне співтовариство закриває очі на пряму і безпосередню відповідальність Москви за збройну агресію і багатовекторну війну проти України, фальшиво називаючи її« сепаратним конфліктом, який підтримується Росією», - нагадують вони.

Які ж заходи щодо стримування агресора мають бути прийняті зараз? США можуть відіграти провідну роль у визнанні Росії на офіційному рівні країною-агресором, відповідальною за незаконну міждержавну війну проти України. Це дозволить застосувати додаткові засоби міжнародного права, щоб домогтися припинення війни і відновлення справедливого світу.

Сполучені Штати також можуть і надалі підтримувати прагнення України отримати членство в НАТО. «Америка є настільки міцною, наскільки міцною є мережа дружніх до неї держав», - нагадують автори.

«Вольові і принципові дії міжнародної спільноти під керівництвом США зможуть стримати руйнівні амбіції Росії, і зробити наш світ більш безпечним від путінської загрози», - підсумовують експерти.

Авторитетне американське видання Politico опублікувало на початку серпня лист під назвою «It’s Time to Rethink Our Russia Policy», який підписали 103 експерти.

Провідною ідеєю листа є нове «перезавантаження» відносин США — Росія та пошук форматів для діалогу, оскільки, мовляв, потрібно вирішувати нагальні глобальні проблеми — зменшення ядерних загроз, кліматичні зміни тощо.

Менш ніж за тиждень автори листа отримали відповідь «No, Now Is Not the Time for Another Russia Reset» від своїх американських колег, які не погодилися із пропонованим “переосмисленням” підходів до Росії, яке, фактично, призведе до легітимізації амбіцій Путіна й послаблення тиску на Росію.

В останній день серпня, напередодні 81-ої річниці розв’язаної гітлерівським та сталінським режимами ІІ Світової війни, Politico надрукувало європейську відповідь американським путінферштегерам «Take It From Eastern Europe: Now Is Not the Time to Go Soft on Russia». 

І нарешті 25 вересня на шпальтах Politico вийшла скорочена версія українського листа-відповіді з гострим політичним й юридичним аналізом загрози, яку становить путінська Росія для світу, під назвою «Appeasing Vladimir Putin’s Russia Will Only Embolden It».

Чи не вперше у одному з провідних американських політичних видань, які зазвичай подають війну Росії проти України як “сепаратний конфлікт, який підтримується Росією”, було відображено позицію “без купюр» щодо російської агресії проти України, та надані надзвичайно жорсткі оцінки агресивної зовнішньої політики Кремля у світовому контексті.

Українське звернення до влади та суспільства США підписали 179 політичних лідерів, провідних експертів, та інтелектуалів з України та української діаспори у світі, які підтримали заклик до більш рішучої стратегії уряду США у відповідь на ворожі дії Росії.

Нагадаємо, за словами Павла Клімкіна: «Все це усвідомлення природи російського режиму відбувається за принципом»краще пізно, ніж ніколи". Європейське "НІ" є дуже ймовірним - залежність від такої Росії нікому не потрібна.

До речі, Камала Харріс вважає, що Росія спробує допомогти Трампу перемогти на виборах. Кандидатка у віцепрезиденти від демократів також звинуватила Трампа у «нападах на виборчу систему США».

Також радимо прочитати: Павло Казарін: «Якби не російське вторгнення, то Україна 2020-го куди більше б нагадувала саму себе зразка 2013-го». Якби Москва в лютому 2014 року обрала іншу модель поведінки ‒ вона могла б домогтися куди більшого, ніж досягла в результаті за допомогою зброї.

Читайте також:Мирослав Гай: «Всі розумні зістрибують з Титаніка під назвою команда»Зе« і тікають»