Події
1 жовтня 2020
Юрій Бутусов: «Президент України, глава Офісу президента та начальник комітету з розвідки зірвали спеціальну операцію, яку Україна проводила спільно зі спецслужбами країн НАТО»
Журналіст розповів про кримінальну справу по організації захоплення 28 російських терористів на борту турецького літака.
news-image

У мережі з'явився документ кримінальної справи по організації захоплення 28 російських терористів на борту турецького літака, судячи з штампу, підготовлений 5-м управлінням Департаменту контррозвідки СБУ, про це повідомляє журналіст Юрій Бутусов на своїй сторінці у Фейсбук.

Мої джерела кажуть, що це достовірна інформація. Це була спільна операція ГУР МО, СБУ, а також спецслужб США і Туреччини.Співробітники ГУР МО купили квитки для терористів і знали який буде розсадження. Розвідслужба Туреччини забезпечила напрямок в Мінську літака з підвищеною місткістю, і додатковим захистом кабіни пілотів. В обмін на допомогу Туреччині, спецслужби України посприяли в захопленні турками в Одесі курдів Іси Озера, який був оголошений в розшук у Туреччині (11 вересня турки показали Озера в Стамбулі - він був вивезений з України без рішення суду, хоча отримав законний вид на проживання . Це саме по собі незаконно, і вимагає розслідування, хто і чому прийняв таке рішення)", - повідомив журналіст.

За словами пана Юрія, один з пілотів і старший стюард були на борту не випадково, а пройшли підготовку для подібних надзвичайних ситуацій.

У салоні перебувало четверо підготовлених до рукопашного бою співробітників спецслужб України, які контролювали салон з обох входів. І були в салоні добровільні помічники, не позначені на схемі СБУ. Загальну координацію, управління і фінансування операції здійснювалася спільно зі спецслужбами США. Як тільки створювався легальний привід - комусь із пасажирів ставало погано, екіпаж літака запросив би у диспетчера "Украероруху" посадку, і відразу отримав би розпорядження сідати. Учасників бійки на борту, як і всіх інших підозрілих осіб, затримали б при приземленні українські спецслужби, які повністю контролювали обстановку в салоні", - розповів Юрій Бутусов.

Захопити літак терористи не мали шансів. Вони були без зброї, і котрі прагнуть перебороти вузький прохід до кабіни літака вони б не змогли.

А навіть якщо б і пройшли, екіпаж був би надійно захищений від злому кабіни. Документ датований 30 липня. Такий же план був підготовлений і на рейс 25 липня, яким терористів мали вивозити спочатку. Вони в'їхали 25 липня в Білорусь, у кожного в руках був авіаквиток, але вилетіти їм не дали. Але на нараді в кабінеті президента Володимира Зеленського 24 липня, де начальник ГУР МО Василь Бурба і перший заступник голови СБУ Руслан Баранецький доповідали про спецоперацію, Зеленський і глава Офісу президента Андрій Єрмак прийняли рішення про перенесення термінів вильоту. Групу терористів розмістили в Мінську чекати нового рейсу. Виліт був перенесений на 30 липня. Однак після зради і передачі даних про спецоперацію в Білорусь кимось із учасників наради в президентському кабінеті, терористи були затримані в Мінську", - продовжив журналіст.

Юрій Бутусов стверджує, що таким чином, президент України Володимир Зеленський, глава Офісу президента Андрій Єрмак, начальник комітету з розвідки Руслан Демченко, зірвали добре підготовлену і продуману спеціальну операцію, яку Україна проводила спільно зі спецслужбами країн НАТО.

Як тільки 3 серпня Бурба підняв питання про пошук джерела витоку інформації і запропонував учасникам наради пройти перевірку на поліграфі, 5 серпня Бурба був звільнений указом президента. Слуги народу блокують створення Тимчасової слідчої комісії. Правоохоронні органи, замість того, щоб відкрити справу про провал спецоперації, відкрили справу про витік інформації про спецоперацію. Мабуть, ОП розраховує, що справа забудеться, що люди втратять до нього інтерес, і просто затягують розгляд. На допит викликали мене, я розповів про джерела інформації. А ось допит екс-начальника ГУР МО Бурби Державне бюро розслідувань досі так і не здійснило - через два місяці після звільнення. Розслідування витоку інформації серед учасників наради в кабінеті Зеленського не проводиться. Зрадники продовжують діяти в керівництві держави, а народ України позбавили можливості дізнатися правду про цю справу", - підсумував журналіст.

Нагадаємо, США варто тиснути на Росію до повної відмови Кремля від агресивної зовнішньої політики – експерти. Понад шість років міжнародне співтовариство закриває очі на пряму і безпосередню відповідальність Москви за збройну агресію і багатовекторну війну проти України.

До речі, Камала Харріс вважає, що Росія спробує допомогти Трампу перемогти на виборах. Кандидатка у віцепрезиденти від демократів також звинуватила Трампа у «нападах на виборчу систему США».

Також радимо прочитати: Павло Казарін: «Якби не російське вторгнення, то Україна 2020-го куди більше б нагадувала саму себе зразка 2013-го». Якби Москва в лютому 2014 року обрала іншу модель поведінки ‒ вона могла б домогтися куди більшого, ніж досягла в результаті за допомогою зброї.

Читайте також:Віктор Каспрук: «Україна опинилася між Майданом і Майданеком»