Світ
6 жовтня 2020
США забрали візу в Андрія Теліженка — українця, який разом із адвокатом Трампа шукав компромат на Байдена
Публічно Державний департамент США не оголошував про своє рішення, оскільки дані про видачу й анулювання віз є конфіденційними.
news-image
Державний департамент США анулював візу колишньому українському дипломату Андрієві Теліженку — експрацівнику посольства України у Вашингтоні. Він разом із адвокатом Трампа Рудольфом Джуліані розслідував начебто незаконні дії ексвіцепрезидента США Джозефа Байдена.

Про це повідомляють CNN і The Washington Post.

Публічно Державний департамент США не оголошував про своє рішення, оскільки дані про видачу й анулювання віз є конфіденційними. Українській стороні про скасування візи Теліженку стало відомо тоді, коли той спробував придбати квиток на літак із Києва до Нью-Йорка.

Джерело CNN в американських посадових колах також зазначило, що нині адміністрація США розглядає можливість введення персональних санкцій проти Теліженка та оголошення його «російським агентом».

Раніше такий статус і санкції наклали на народного депутата України Андрія Деркача, який також співпрацював із адвокатом Трампа Джуліані. Обґрунтуванням цьому рішенню стала підозра у спробі втручання Деркача у виборчий процес у США.

Депутат активно поширює теорію про те, що Байден на посаді віцепрезидента США користувався службовим становищем для забезпечення свого сина Гантера роботою в Україні, а також начебто тиснув на українську владу.

Напередодні, 5 жовтня речник посольства США в Україні Деніел Лангенкемп, коментуючи санкції проти Деркача, натякнув, що їх можуть ввести й проти інших людей чи компаній, які запідозрять у втручанні в американські вибори.

Сполучені Штати залишатимуться пильними у своїх зусиллях підтримувати цілісність нашої демократії та продовжуватимуть використовувати всі наявні у нас інструменти для протидії діяльності, подібній або пов'язаній із діяльністю Андрія Деркача чи інших підсанкційних осіб», — сказав Лангенкемп.

Хто такий Андрій Теліженко і чому ним цікавляться у США?

Андрій Теліженко — колишній працівник посольства США в Україні, який в інтерв’ю виданню Politico в 2017 році заявив, що деякі працівники посольства співпрацювали з Демократичною партією США проти тодішнього кандидата в президенти Дональда Трампа.

Цей факт неодноразово використовувався (і використовується) адвокатом Трампа Рудольфом Джуліані, аби довести начебто втручання України у вибори в США в 2016 році. Він став однією з провідних тем процесу імпічменту проти президента США з вересня 2019-го по січень 2020-го.

Восени 2019 року Андрій Теліженко брав участь у зйомках документального серіалу Джуліані про «українську корупцію», пов’язану із тиском Байдена на Україну та справами Burisma.

США варто тиснути на Росію до повної відмови Кремля від агресивної зовнішньої політики – експерти.

Найбільші світові банки дозволяли злочинцям відмивати гроші. Серед фігурантів є і українці.

Читайте також:Камала Харріс вважає, що Росія спробує допомогти Трампу перемогти на виборах