Події
13 жовтня 2020
Станіслав Асєєв: «Війна так і не увійшла у свідомість всієї країни, частина якої все ще звинувачує у ній Україну»
За шість з половиною років війни Росії вдалося більше, ніж вона сподівалась: частина нашої держави не просто не пов'язує війну із Росією – для цієї частини війни наче і не було.
news-image

У середині вересня цього року аналітичний центр «Соцоімодус» опублікував цікаві цифри. Виявляється, у Слов'янську – місті, в якому Гіркін «спустив курок війни» – переважна більшість населення збирається голосувати на виборах мера за Нелю Штепу, яка відкрито підтримувала бойовиків.

Про це пише Станіслав Асєєв – письменник, журналіст і блогер, колишній в’язень російських гібридних сил​.

Абсолютно зрозуміле обурення частини суспільства повною імпотенцією СБУ йде паралельно з іншим, вже менш зрозумілим фактом: а як, власне, так сталося, що мешканці міста, яке захопили бойовики у 2014-му, збираються у вільному 2020-му голосувати за тих, хто цих бойовиків і вітав? Ігор Гіркін (Стрєлков), командир російських гібридних сил у Слов'янську", - пише блогер.

За словами Станіслава, відповідь на це питання, як не дивно, можна зустріти у Галереї Уффіці, де зі свого автопортрету грайливо підморгує всім мешканцям Слов'янська Ганс Гольбейн – один з найвидатніших майстрів Макабру у живописі. 

Класичний Макабр, або «Танець Смерті», зображує, як та сама Смерть у вигляді висохлих кісток тягне за собою веселих та танцюючих мешканців міста чи навіть цілої країни, при чому – усіх підряд, незалежно від соціального статусу та фінансового достатку. Частина нашої держави не просто не пов'язує війну із Росією – для цієї частини війни наче і не було Ймовірно, сучасні «селяни» Слов'янська не бачать зв'язку між облогою міста, розпоротими животами та хрестиком у бюлетені. Не вірять вони і в те, що саме політична некрофагія – із року в рік поїдання всього померлого, радянського, «духовних скреп» у вигляді «крепких хозяйственников» і «великой Победы» – зрештою виливається у нові «Гради», могили та волання про «проклятую власть», - пише Асєєв.

Журналіст влучно зауважує, що сучасний Макабр був би не повним, якби безтурботно плясали тільки «селяни»: вочевидь, і «київський двір» вважає, що найгірше – позаду, і всі мають щеплення від магічних завивань 2014-го про Путіна і його війська.

Але за шість з половиною років війни Росії вдалося більше, ніж вона сподівалась: частина нашої держави не просто не пов'язує війну із Росією – для цієї частини війни наче і не було. Це може звучати абсурдно, особливо для тих, хто першими відчули «порєбрик» замість бордюру, але цифри кажуть лише про одне: війна так і не увійшла у свідомість всієї країни, частина якої все ще звинувачує у ній Україну, частина – не пам'ятає, що відбувалось під вікнами шість років тому. Зрештою, «та сторона» та «примирення» стали лейтмотивами, які не дали чіткої відповіді – а з ким же, власне, має бути той мир?", - констатує Станіслав.

Але слов'янській Макабр підіймає й значно ширшу проблему: а що ж з окупацією?

З територією, де матері все ще дбайливо протирають могильні фото своїх синів з георгієвськими хрестами? І цих могил – тисячі. З територією, де кожен з 30 тисяч бойовиків так званих Корпусів має 3-4 члени сім'ї, які поділяють їхні погляди? З донецьким СІЗО та макіївськими таборами, які забиті «своїми» ж бойовиками, що ненавидять «республіки» не менше, ніж Україну? З містами, де викладають «историю ЛНР с древнейших времён» та вже зросло покоління, яке не знає України в цілому, бо 6 років вивчає «подвиги казаков ЛНР»? Це – не 36 відсотків Слов'янська зі спутаною свідомістю без жодних рефлексій", - аргументує блогер.

Як повідомив Асєєв - це – під дві сотні тисяч людей, ворожих до України, часто – з російськими паспортами, яких вже ніхто і ніщо ніколи не змінить, наче питання у пульті від телевізійних програм. 

І не помічати цього, бездумно «плясати» до виборів – лише наповняти картину зі Смертю новими людьми. Бо нас «не чекають» навіть в Слов'янську, – що вже казати про наскрізь просочений російсько-радянським Донецьк...", - підсумував колишній в’язень російських гібридних сил​.

До речі, радимо почитати ексклюзивне інтерв'ю з Марусею Звіробій. За її словами, зараз іде активна фаза окупації України Російською Федерацією. РФ вкладає купу грошей в ОПЗЖ. І ми власне спостерігаємо, як вони наступають.

Нагадаємо, у Росії заборонили організацію правих націоналістів, яка виступає проти війни з Україною і правління Путіна. Учасники «Нації і Свободи» здійснювали екстремістську діяльність.

До речі, Руслан Кошулинський розповів, якщо дітей наших не навчати українській мові, це є майбутнє для російського агресора. Ексклюзивне інтерв'ю з Русланом Кошулинським.

Читайте також:Кремінь про інцидент в одеській гімназії: «Це відповідь, якій мові насправді потрібен захист»